Ових дана православни хришћани прослављају радосни празник рођења Господа Исуса Христа који називамо Божић. Поздравом: Христос се роди! – ми вјерујемо и исповједамо да се у Витлејему јудејском роди Христос – Помазаник Божији, који је по Божијој вољи. Ми не само да вјерујемо већ из искуства знамо и исповједамо да је Христос Емануил, што значи с нама је Бог. Рођење Христово је историјски догађај који се десио у конкретном историјском периоду и дефинисаном географском простору. И прославља се у цијелом хришћанском свијету као такав већ двије хиљаде година.
Уз радосни поздрав Божића ми узвикујемо и призивамо Мир Божији. Имати мир Божији значи имати мир са Богом, са братом, са човјеком, са свеукупном творевином Божијом. Мир је оно што нам је најпотребније у ово вријеме разних сукоба и нестабилности, и надамо се да нам неће недостајати мира и љубави у тешким временима испред нас. Данас и ових радосних празничних дана Хришћани су домаћини Господу своме. Примимо Га и поздравимо у својим домовима примајући оне најмање као Њега самога, не гледајући ко је ко. У својим храмовима прославимо Га на начин који Њему приличи и припада. Задржимо Га као живот нашег живота, као свјетлост нашег бића. Оно што је наше и само наше људско нека се данас и заувијек покори вољи Божијој да и ми можемо, као Пресвета Богородица рећи: Господе, ево слуге, односно ево слушкиње твоје, нека и на мени и са мном буде воља твоја.
Нека овај Божић свима унесе у домове мир, љубав, слогу, радост и благослов. Свим људима добре воље желим да у овој новој години Бог дарује здравље и напредак те побједу над искушењима која су се надвила над људима, а православним Хришћанима срећан и благословен празник Божића уз радосни хришћански поздрав:
Мир Божији Христос се роди! Заиста се Христос роди!

протојереј Марко Малеш
старјешина храма Рођења Пресвете Богородице у Зеници