ODRŽAN 14. MEĐUNARODNI ATLETSKI MITING „ZENICA 2023“


Međunarodni atletski miting „Zenica 2023“, u organizaciji Atletskog kluba Zenica, na stadionu Kamberovića polje je četrnaestu godinu u nizu okupio oko 130 atletičarki i atletičara iz 11 država koji su se takmičili u osam disciplina u muškoj i sedam u ženskoj konkurenciji. Nakon intoniranja državne himne, okupljenim se obratio predsjednik Organizacionog odbora Mitinga Suad Kaknjo koji je, između ostalog, pozvao roditelje da učlane svoju djecu u AK Zenica gdje će naučiti korake koji će im sigurno pomoći u životu.
U ime Vlade Zeničko-dobojskog kantona, kao pokrovitelja, Miting je otvorila premijerka Amra Mehmedić i tom prilikom je uputila čestitke AK Zenica jer je pokazao da je odličan organizator ovog veoma važnog sportskog događaja, ne samo za Zenicu i Zeničko-dobojski kanton, nego za cijelu Bosnu i Hercegovinu, a Gradu Zenica što je sjajan domaćin sa sportskim duhom i razvijenom sportskom infrastrukturom.
– Vlada Zeničko-dobojskog kantona je svjesna važnosti sporta za kompletno društvo, a isto tako je svjesna činjenice da su upravo sportisti najveći ambasadori naše zemlje. Naša podrška sportskim klubovima i manifestacijama, poput ove, neće izostati ni ove godine, a ni u godinama pred nama – rekla je Mehmedić.
Odlični rezultati
Bosanskohercegovački olimpijci Amel Tuka i Mesud Pezer zbog povreda nisu mogli nastupiti a glavne su zvijezde Mitinga su bili bacači kugle Filip Mihaljević (Hrvatska) i Armin Sinančević (Srbija). Balkanski rekorder Mihaljević pobijedio je s dužinom 21.50 m što je ujedno bio i najbolji rezultat ovogodišnjeg mitinga, čime je i ispunio normu za Olimpijske igre u Parizu 2024. godine.

Mihaljević

– Stvarno volim bacati u Zenici iz više razloga. Prvo što je organizacija jako dobra, imam dobar odnos i s Hamzom Alićem, Mesudom Pezerom, Azizom Keveljom i Suadom Kaknjom. Uvijek se rado odazovem, kad god je to moguće i uvijek sam dodatno inspiriran ovdje. Ovaj miting je meni najbliži jer živim u Livnu. Postavio sam novi rekord zeničkog mitinga, sad nastavljam s treninzima kako bi došli još bolji rezultati -kazao je nakon pobjede Mihaljević.
Među brojnim rezultatima vrijedi pomenuti disciplinu disk u kojoj je prvo mjesto hicem 64.29 m ostvario rumunski predstavnik Aleksandar Fircfirica. Tonui Kipokorir iz Kenije je utrku na 3.000 metara završio s vremenom 8:03,74. Odlični rezultati su ostvareni i u disciplini dalj, Stefan Stanković (BiH) je zlatni s daljinom 7.34, drug je Samir Hodžić (BiH) 7.32 a treći Anes Tumbul (Srbija) 7.03. Katarina Vreta (Srbija) je utrku na 100 m završila s vremenom 11.83. Marija Tolj (Hrvatska) je disk bacila na daljinu 60.99, dok je u disciplini kladiva za žene pobijedila Andreina Rodriges Rosa (Venecuela) s daljinom od 70.14 metara. Bh. rekorder u disciplini koplje Dejan Mileusnić u jakoj konkurenciji ostvario je pobjedu s daljinom od 74.73 metra. Ovaj rezultat je ostvario samo par dana nakon povratka iz SAD-a.

Milesunić

– Iskreno, nisam zadovoljan s dužinom hica. Osjećao sam se premoreno, tijelo se „ugasilo“ zbog vremenske zone. Također, nemam kopalja koje bacam u Americi i na koje sam navikao. Teško je kad uzmete spravu koju niste bacali godinama. Potrebno je još par treninga i malo odmora. Krajem juna su Evropske igre u Poljskoj a onda ide Balkanijada i Svjetsko prvenstvo, nadam se da ću imati par takmičenjima na kojim ću baciti iznad 80 m i ispuniti normu -kazao je Mileusnić.


Osjećaj je neopisiv. Konkurencija je bila snažna i nisam se nadala pobjedi a uspjela sam se popeti na najviše postolje u svom gradu. Nadam se da ću nastaviti s odličnim rezultatima i na sljedećim takmičenjima -kazala je nakon pobjede u revijalnoj utrci za djevojčice, Ilhana Šehić, članica AK Zenica.


U trci na 800 m pobijedio je Abedin Mujezinović s vremenom 1.49,88 sekundi.
– Zadovoljan sam s vremenskim prilikama, napokon nije bilo kiše, ali ne baš i s ostvarenim vremenom u utrci. Konkurencija nije bila toliko jaka. Nastupio sam sa željom da budem prvi, nisam „ganjao“ rezultat -kazao je Mujezinović te dodao da je ovo bila njegova četvrta pobjeda u nizu na zeničkom mitingu.

Rezime takmičenja

Direktor mitinga Aziz Kevelj je nakon takmičenja izjavio da je u Zenici nastupilo puno dobrih takmičara.
– Naša dva asa, Tuka i Pezer, nažalost nisu nastupila zbog povreda, ali ostali su pokazali zavidan kvalitet. Više sam nego zadovoljan i kvantitetom i kvalitetom. Ostvareno je dosta dobrih rezultata. Publika koja voli atletiku mogla je da uživa u takmičenju -izjavio je Kevelj.
Suad Kaknjo je dodao da je miting organizovan u veoma teškim okolnostima. Svakodnevno se održavaju atletski mitinzi u Evropi.

Kaknjo

– I pored toga uspjeli smo da dovedemo dosta kvalitetnih imena iz svijeta atletike. Vidjeli ste da je kladivo u Zenici letjelo preko 70 metara – to su svjetske i olimpijske norme. Disk je bačen 64 metra. Bila je velika konkurencija na koplju. Cilj je da postignemo kvalitet koji nadmašuje ove prostore i približava se evropskim standardima. Ono što je krem svakog našeg mitinga je kugla. Vidimo dva kolosa koji su osvajači svjetskih i evropskih medalja, koji se bore u Zenici za prvo mjesto. Organizacija je veoma dobra. Zadovoljstvo mi je da je u ovim teškim okolnostima Miting ipak opravdao očekivanja. Naš miting je postao prepoznatljiv prije svega u regionu pa i u Evropi. Vidjeli ste kakvog smo imali trkača na 3000 metara, Kenijca koji je sjajno trčao, koji je svjetska klasa -kazao je Kaknjo.
Naša riječ je i ove godine bila medijski partner Mitinga.