U prostoru Odsjeka radioterapije u glavnoj zgradi JU Kantonalne bolnica Zenica, jučer je (ponedjeljak, 17. juni) pušten u rad linearni akcelerator. Potom su se predstavnicima medija obratili dr. Tarik Zulović, direktor JU KBZ i prof. dr. med. sc. prim. Alma Mekić-Abazović, načelnica Odjeljenja onkologije i radioterapije.
– Danas u našoj ustanovi puštamo u rad linearni akcelerator Infinity, proizvođača Elekta, koji će nam omogućiti kvalitetniju uslugu radioterapije naših pacijenata. Paralelno uz instalaciju linearnog akceleratora, izvršena je i zamjena servera i nadogradnja informacionog sistema Mozaik, kao i nabavka dodatnih stanica za planiranje radioterapijskog tretmana Monaco. Ovim ulaganjem JU Kantonalna bolnica Zenica će pružati jednako kvalitetan radioterapijski tretman kao što ga pružaju i drugi klinički centri u BiH, a što je i krajnji cilj na putu ka sticanju statusa univerzitetsko-kliničkog centra -kazao je Zulović a potom izrazio veliku zahvalnost predstavnicima Vlade ZDK, na čelu s premijerkom Amrom Mehmedić te se zahvalio i kantonalnoj ministrici zdravstva Tanji Radoš Kosić.
Historijski dan za pacijente
– Uspješno okončanje ovog projekta treba da bude pozitivan primjer obostrane saradnje i zalaganja za sve buduće projekte u ovoj ustanovi -zaključio je Zulović.
Načelnica Odjeljenja onkologije i radioterapije Mekić-Abazović istakla je da su ovaj dan čekali 15 godina nakon otvorenja onkologije a 12 godina nakon otvaranja Odsjeka radioterapije.
– Zaista mislim da je ovo historijski dan za našu ustanovu, naš menadžment, naš kanton ali i za naše pacijente koji će ovom prilikom dobiti bolju, kvalitetniju i bržu uslugu. Sretna sam što vam mogu reći da smo prije deceniju i pol imali svoju viziju da će nam, shodno vremenu koje dolazi, biti potrebna dva linearna akceleratora. Nismo pogriješili. Danas je naša vizija postala stvarnost. Hvala svima koji su vjerovali u tu viziju -kazala je Mekić-Abazović.
Najnaprednije tehnike radioterapijskog tretmana
Premijerka Zeničko-dobojskog kantona, Amra Mehmedić, istakla je ovom prilikom da je Programom finansijske konsolidacije i rekonstrukcije Kantonalne bolnice Zenica, koji je usvojen krajem 2022. godine, devet miliona KM opredijeljeno za rekonstrukciju hirurškog bloka i izgradnju novih sala.
– Zatim 5,5 miliona KM za nabavku linearnog akceleratora i 1,1 milion KM za nabavku novog CT stimulatora za onkologiju i radioterapiju. Pored potrebe za rekonstrukciju hirurških sala te nabavke opreme u drugim organizacionim jedinicama koje su također obuhvaćene pomenutim Programom, obratila se pažnja i na održavanje kvaliteta i konkretnosti KBZ u pružanju usluga s tercijalnog nivoa a to je usluga radioterapijskog tretmana za onkološke bolesnike. Puštanjem u rad ovog linearnog akceleratora, KBZ će pružati najnaprednije tehnike radioterapijskog tretmana koji se inače finansiraju iz Federalnog zavoda solidarnosti a što će osigurati dodatni priliv sredstava u KBZ. Međutim, najvažnije je da će pacijenti iz ZDK i dijela Srednjobosanskog kantona imati napokon uslugu koja je na nivou usluge koja se pruža u kliničkim centrima u ostatku naše zemlje -kazala je, između ostalog, premijerka Mehmedić.
Ministrica Radoš Kosić istakla je da puštanje u rad linearnog akceleratora predstavlja veliki korak naprijed u borbi protiv teških bolesti i omogućava pružanje vrhunske zdravstvene skrbi pacijentima. – Linearni akcelerator predstavlja revolucionarnu tehnologiju koja omogućava precizno i ciljano liječenje različitih oblika karcinoma uz istovremeno minimalno oštećenje okolnih tkiva. To znači da će naša bolnica moći pružiti personaliziranu terapiju našim pacijentima, smanjujući nus pojave i poboljšavajući kvalitetu života naših pacijenata -istakla je Radoš Kosić.