U sjedištu Vlade ZDK, uz poštivanje svih higijensko-epidemioloških mjera, jučer (ponedjeljak, op.a.) je upriličeno potpisivanje ugovora sa korisnicima sredstava sa područja Grada Zenica, općina Tešanj, Doboj Jug i Usora, čiji projekti su odabrani u proceduri provođenja Javnog poziva, a kojeg je u julu raspisalo Ministarstvo za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoliša ZDK, za realizaciju projekata iz oblasti zaštite okoliša za 2020. godinu – LOT 2.
Pristiglo 170 prijava
Ovim Javnim pozivom odobreno je ukupno 130 projekata u ukupnom iznosu od 610.000,00 KM, i to za projekte čišćenja i sanacije divljih deponija – LOT 1 400.000 KM, a za projekte iz oblasti zaštite okoliša na području Zeničko-dobojskog kantona – LOT 2 210.000 KM. Korisnici odobrenih sredstava su jedinice lokalne uprave (gradovi i općine), javna komunalna preduzeća, nevladine organizacije, udruženja građana, javne ustanove, obrazovne institucije, obdaništa i medijske kuće. „Po prvi put je uvedeno da Komisija ima protokol i plan na koji način će ocjenjivati projekte. Drago mi je što se, iz godine u godinu, povećavaju ta ista sredstva i jer sve više sredstava opredjeljujemo za utrošak u oblasti okoliša, jer je okoliš mnogo bitan u Zeničko-dobojskom kantonu. Na Javni poziv je pristiglo 170 prijava, ukupno za LOT 1 i LOT 2. Njih 55 je odbijeno, samo iz jednog razloga, a to je jer nisu dostavili svu potrebnu dokumentaciju. Svi ostali koji su aplicirali su dobili određena sredstva. Nevladine organizacije i udruženja su za predložene projekte mogla dobiti maksimalan iznos od 5.000 KM, a općine i gradovi u Zeničko-dobojskom kantonu su mogli aplicirati i dobiti maksimalno 100.000 KM“, rekao je Arnel Isak, ministar za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoliša u Vladi ZDK.
Podizanje ekološke svijesti
Određena sredstva dobilo je i Udruženje za unapređenje životne sredine „E grupa“ iz Zenice, a sredstva će uložiti za realizaciju projekta pod nazivom „Eko lekcija“. „Aplicirajući na ovaj Javni poziv dobili smo sredstva u iznosu od 1.000 KM. U sklopu našeg projekta Eko lekcija planirane su edukativno-kreativne radionice koje će djeci da pokažu kako i na koji način treba pravilno i stručno odlagati otpad, kako selektivno odlagati otpad i na koji način oni mogu da upotrijebe plastičnu ambalažu, ponajviše flaše, te da uređuju svoje dvorište. Također će biti organizovane i aktivnosti u vidu eko kviza i određenih kreativnih aktivnosti, koje će djeci pomoći da utiču na podizanje svijesti svoje okoline“, kazala je Irma Topčić Skopljak, ispred „E grupe“.