Vlada Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) na vanrednoj sjednici usvojila je izmjene Uredbe o postupku prijema u radni odnos u javnom sektoru ZDK-a, kojima je pojednostavljena procedura zapošljavanja zdravstvenih radnika dok traje pandemija koronavirusa. “Izmjenom smo omogućili zdravstvenim radnicima da bez složenih konkursnih procedura vrše prijem zdravstvenih radnika na određeno vrijeme, kako bismo olakšali poteškoće s kojima se susreće zdravstveni sektor”, rekla je ministrica za rad, socijalnu politiku i izbjeglice Azra Šabanović.
Inicijativa Kriznog štaba
Izmjene su usvojene na inicijativu Kriznog štaba i Ministarstva zdravstva ZDK-a, budući da su zdravstvene ustanove u ovom kantonu ostale bez značajnog broja zdravstvenih kadrova zbog zaraze virusom COVID-19. Samo u Kantonalnoj bolnici Zenica, prema posljednjim podacima, zaraženo je više od stotinu ljekara, sestara i tehničara te administrativnih i radnika uslužnih djelatnosti. Osim toga, ovom kantonu nedostaje veliki broj infektologa i anesteziologa. “Imali smo izmjene Uredbe i nakon proglašenja stanja prirodne nesreće, koje je ukinuto, tako da sada ponovo mijenjamo Uredbu na isti način, sa ograničenim rokom trajanja do prestanka pandemije koronavirusa. Ovo će sigurno biti olakšanje menadžmentima zdravstvenih ustanova u smislu popunjavanja neophodnog kadra”, rekao je ministar zdravstva i predsjednik KŠ ZDK dr. Adnan Jupić.
PCR testovi
On je potvrdio da su PCR laboratorije u Kantonalnoj bolnici Zenica i Općoj bolnici Tešanj prošle sedmice dobile 4.500 testova za koronavirus, čime je privremeno riješen problem nedostatka testova, a istovremeno se pokreće procedura nabavke veće količine testova za što je sredstva osigurala Vlada ZDK-a.