Prije četiri godine građani Zenice su za gradonačelnika izabrali nezavisnog kandidata Fuada Kasumovića. Mnoštvo tadašnjih obećanja je ispunio, a ono što nije, krivac je po njegovim riječima, većina u Gradskom vijeću. Za novu kandidaturu se odlučio zbog, kako kaže, velike podrške sugrađana i nedovršenih projekata.
„Podrška sugrađana mnogo mi znači. Kažu mi, vi niste vladali gradom, nego ste u protekle četiri godine služili građanima, što odgovara istini. Slušao sam potrebe i želje sugrađana, mnoge sam njihove, odnosno naše probleme riješio. Bilo je nemoguće za četiri godine uraditi sve što SDA nije znala, niti željela uraditi za 20 godina ali sve smo pokrenuli, mnogo toga i završili. U nekim naseljima su mi rekli, da sam prvi načelnik ili gradonačelnik koji ih je ikada posjetio. Toliko o brizi za narod onih čija su usta puna bošnjaštva i države, a nikada nas nije bilo manje, kao ni države“.
NR: Vratimo se na početak Vašeg mandata. Da li ste znali šta Vas očekuje?
KASUMOVIĆ: Nisam mogao ni slutiti šta su od Zenice uradili za 21 godinu vladavine. Zatekao sam grad bez ijednog projekta. Prvih dana rada shvatio sam da je Grad maksimalno zadužen i to za kantonalne projekte! Za nepune četiri godine vratio sam blizu 24 miliona KM SDA-ovih kredita. Oni su dizali kredite za Kanton, a ZDK je gradio druge općine i kupovao birače. Stabilizovao sam budžet i još ga, uprkos svemu što su radili protiv Zenice i Zeničana, povećao za preko 20 miliona KM. Nisam mogao vjerovati da mržnja prema jednom čovjeku od strane dijelova SDA i nekakve organizacije A-SDA može biti toliko surova da četiri godine kažnjavaju svoje sugrađane i bukvalno se iživljavaju nad njima, samo kako bi dokazali da bez njih u vlasti Zenica ne može.

SDA sprema novu prevaru Zeničana

“Građani Zenice od pojave demokratije nisu imali lakši zadatak. Imaju dvije mogućnosti. Izabrati da nastavimo zajedno graditi evropsku i sretniju budućnost ili vratiti se u tamni vilajet. Svojim mukotrpnim radom na poboljšanju života u Zenici i nekom vrstom političkog pritiska uspio sam razoružati SDA gdje mi niko normalan nije želio biti protukandidat obzirom na podršku koju uživam kod sugrađana. Iz jazbine sam izvukao zlo ovog grada, čovjeka koji četiri godine teroriše Zeničane opstrukcijama i lažima koje on lično i njegovih par istomišljenika šire društvenim mrežama i preko korumpiranih novinara. Osim laži, spletki i budžetskih jasala taj nije ništa drugo sposoban raditi, a kamo li voditi četvrti grad u državi. Zamislite dokle su išli kada su opuhali domaće budžete, pokušali su novac Vlade Švicarske trošiti na porodične izlete preko leđa studenata. Drugo, u SDA je sve lažno, a moral i poštenje najviše. Prije četiri godine sam ih pobijedio i dr. Ibrahim Šišić je morao podnijeti ostavku na mjesto predsjednika SDA Zenica gdje ga je zamijenio sadašnji kandidat u pokušaju. Taj Pivić tog Šišića stavlja na listu jer mu se želi osvetiti i poniziti ga, a on hudi, sa diplomom doktora hoda po stubištima zgrada i priča kako mene treba vratiti u Gornji Vakuf, grad heroj! Možete misliti kakvi su to karakteri. To je grupica bandita koja teroriše Bošnjake i druge narode u Zenici i koja jedino što umije, jeste da radi izborne krađe. Zeničani trebaju znati da ih SDA sa listom za vijeće želi ponovo prevariti. Podvalili su na listu ljude koji su već na pozicijama, u Skupštini ZDK, Paramentu FBiH, gdje su se profesionalizirali na plate od 5.500 KM i koji neće prihvatiti mandat u Gradskom vijeću. Pozivam Suada Kaknju, Selvedinu Sarajlić-Spahić i sve ljude koji su već na višim nivoima, neka podnesu ostavke tamo i ja ću prvi glasati za njih. Za razliku od njih, Fuad Kasumović izdati ne zna! Zeničani to znaju jer sam 2018. godine bio direktno izabran u Parlament BiH ali sam bio prvi i jedini političar u BiH koji je odbio platu od 7.500 KM jer nisam želio ostaviti grad onima koji su ga pokrali i uništili i koji su prodavali zeničke interese samo da se dokopaju Sarajeva. Fuad Kasumović i Zenička inicijativa neće vas izdati“.

Riješio sam sve, za budućnost Zenice, važne probleme
NR: Govorite o Gradskom vijeću u proteklom sazivu?
KASUMOVIĆ: Da. Ta većina koja se svim i svačim služila samo da ima većinu, imala je samo jedan cilj – opstruirati i zakočiti sve projekte važne za grad. Blokirali su rješavanje grijanja, pa projekat Plava voda, nisu željeli regulacione planove čime su bili i protiv izgradnje podzemnih garaža i parkinga uopće, trga BiH i trga Alije Izetbegovića u čiji se lik zaklinju i BiH koje su im puna usta. Kladionice su proglasili vitalnim nacionalnim interesom Bošnjaka, brane nam otvaranje novih poslovnih i prodajnih zona, opstruirali su usvajanje budžeta, nisu dozvolili rekonstrukciju Stare čaršije zbog čega su kritikovani i od uticajnih bošnjačkih vjerskih prvaka. Pa su bili i protiv rekordnih poticaja za poljoprivrednike, pa i protiv poticaja za privrednike. Sjetite se, SDA je željela da poveća izdvajanje iz budžeta za političke stranke, a Zenica je, sa mnom na čelu, postala prvi grad u BiH koji je ukinuo finansiranje stranaka. Ali, što su oni više kočili i opstruirali, ja sam imao sve veću volju i želju da svima pokažem i dokažem da se i pored svih opstrukcija za narod može uraditi jako puno. Nažalost i za mene očekivano, SDA i A-SDA sada upravo na tim svojim blokadama grade izbornu kampanju i lažu građane, koji su shvatili ko su glavni krivci što se u Zenici danas ne živi još bolje.
NR: Ipak, urađeno je mnogo toga zbog čega mnogi i priželjkuju da Vi nastavite voditi Zenicu.
KASUMOVIĆ: Zeničani u idućih stotinu godina ne trebaju brinuti za vodu za piće jer smo nakon velike borbe slomili otpor SDA i pokrenuli projekat Regionalni vodovod Plava voda. Radovi na bulevaru ovih dana dokaz su implementacije 20 miliona eura vrijednog projekta tretmana otpadnih voda, što su najveća grant sredstva koja je jedan grad dobio u poslijeratnoj BiH. Generacijski i kapitalni projekat “Toplana Zenica”, vrijedan 110 miliona KM riješili smo uz pomoć ArcelorMittala i naših evropskih partnera i bez marke zaduženja! A sjećate se afere KTG? Kako ćete se i sjećati, kada su sve učinili da zataškaju pokušaj pljačke stoljeća građana Zenice. U realizaciju ovog kapitalnog projekta ušli smo bez marke zaduženja i da nije bilo opstrukcija, sada bi već imali grijanje, ekološki prihvatljivo jer nova toplana neće trošiti nijednu tonu uglja. S obzirom da sam prigradska i seoska naselja zatekao zapuštena, kao u 19. vijeku, bez osnovih uslova za život, bio mi je primarni cilj urediti puteve, svakom domaćinstvu obezbijediti vodu, kanalizaciju, odvoz smeća. I rasvjeta je trebala biti riješena ali nekoliko puta nam je obaran tender, a i sada ga je oborila firma čiji je vlasnik jedan od visokopozicioniranih članova SDA Zenica! Zbog njih nismo mogli početi raditi izgradnju novih i rekonstrukciju postojećih rasvjetnih tijela. Da ne zaboravim, da sam u rekordnom roku riješio problem napuštenih životinja na našim ulicama, gdje je Grad plaćao enormne iznose ljudima za ugriz pasa lutalica od kojih se nije moglo normalno hodati ulicama. Upravo na tim ulicama, umjesto magaraca koje je građanima nudila bivša vlast, organizirali smo spektakularne dočeke Nove godine, “Zenica summer fest”, “Studengrad”… Otvorili smo Zenicu u svakom pogledu.
Skoro sam bio spasio Zenicatrans i Čelik ali je SDA odigrala prljavo da mene okrivi za njihovu propast
NR: Politički protivnici Vam spočitavaju da niste ravnomjerno ulagali u selo i grad. Šta je urađeno u gradskom području u prethodne četiri godine?
KASUMOVIĆ: Grad će dobiti novo grijanje vrijedno 110 miliona KM, neće se sela grijati. Grad će dobiti Plavu vodu, u rijeku Bosnu će se izlijevati ekološki prihvatljivije otpadne vode, na ulicama nema više pasa lutalica, u gradu smo napravili dvadesetak dječijih igrališta i sportskih terena, a već smo i njih počeli praviti i po selima. Prvi u državi uveo sam zajednička naplatna mjesta gdje sugrađanima na godišnjem nivou uštedimo više stotina hiljada KM, a posao je dobilo dvadesetak ljudi. Renovirali smo sve poslovne prostore vlasništvo Grada, mada smo u toj oblasti naslijedili haos i kriminal, kao i u svemu. U gradu je urađeno LED osvjetljenje mostova i sportskih terena. Napravljen je Plavi put koji spaja Bulevar i Hitnu pomoć, čime spašavamo živote sugrađana, uređen je plato oko Doma zdravlja. Uspostavili smo sistem javnih gradskih bicikala, napravili šetnicu i biciklističku stazu u Blatuši. Renovirali smo Dom mladih na Jaliji i vratili ga omladini. Obnovili preko 15 od bivše vlasti pokradenih društvenih domova, a u 74 mjesne zajednice instaliran je besplatan wi-fi signal. Izgradili smo preko 40 kuća za stradale u klizištima i poplavama iz 2014. godine i od novca kojeg sam ukinuo strankama, svake godine finansiramo nabavku školske opreme za preko hiljadu zeničkih prvačića.
NR: Priznat ćete da su Vam Zenicatrans i Čelik bolne tačke u ovom mandatu?
KASUMOVIĆ: Žao mi je što je sve tako ispalo. Silno sam želio spasiti Zenicatrans i Čelik. U oba slučaja SDA koja je pokrala i opljačkala ta dva simbola grada, znala je da sam pred ciljem i zaigrali su na kartu njihovog uništenja, kako bi mene optužili. Zenicatrans smo bili skoro stablizovali ali SDA je preko svog direktora Porezne uprave napravila pritisak i uz pomoć par novinara i A-SDA nagovorila grupu radnika da blokiraju preduzeće. Nudio sam dva rješenja, većina u Gradskom vijeću je oba odbila. Pitam se, zašto niko ne spominje Zenicatrans-teretni saobraćaj i propast jedne od najvećih transportnih kompanija u BiH? Ko je sagradio imperije na leševima PRIM-a, Borca, Izgradnje Invest, Vatrostalne, Dionisa, RMK Prometa, ZEPS-a, Market-komerca, Rudnik-transa, Auto-remonta…? Ko je pokrao i uništio Željezaru Zenica, a i RMU Zenica koji je pred kolapsom, UTTP „21. Decembar“, hotele Rudar i Internacional, odmaralište Bistričak, prodao imovinu Zeničana u Brelama i Kaštelima? Sve je to (ne)djelo onih koji su Zenicom vladali i životima Zeničana upravljali od 1992. do 2016. godine. Čelik? Od početka mandata želio sam depolitizirati klub kojeg je politika SDA sahranila. Čelik je imao dva rješenja ili stečaj ili investitor. Uspostavio sam kontakt sa zainteresovanim investitorom, čovjek je dao ogromne pare kako bi sanirao stare dugove ali na njega je izvršen neviđen politički pritisak da se povuće kako bi meni mogli spočitavati da sam uništio Čelik. I opet sam priskočio u pomoć i Čeliku su data velika sredstva kako se klub ne bi ugasio. S druge stane, pitajte zeničke privrednike i poljoprivrednike, da li su ikada imali ovakvu podršku i poticaje. Nikada! Rekorderi smo u BiH. Infrastrukturno smo opremili Poslovnu zonu gdje je otvoreno preko 40 novih kompanija, oslobodili takse sva fizička lica koja po prvi registruju obrt, smanjli zakup javnih površina, desetine mjera poduzeli da privućemo investitore, uspostavili dijalog i saradnju sa Udruženjem poslodavaca. Među gradovima smo u regionu koju su prvi počeli utopljavati zgrade i obdaništa. Ekologija je naš primarni cilj i prvi smo grad u BiH u porodici Zelenih gradova Evrope. Položili smo 5,5 kilometara gasovoda i počeli gasifikaciju prigradskih naselja, s tendencijom da cijeli grad dobije prirodni gas. Uveli smo podzemne kontejnere, prvi vršimo zamjenu kancerogenih azbestnih krovova, a u narednoj godini pokrit ćemo sva naselja organiziranim odvozom otpada.
NR: Na što ste još ponosni u svome prvom mandatu?
KASUMOVIĆ: Ponosan sam da su građani prepoznali koliko se borim za Zenicu i bolji život svih ljudi, na svakom pedlju našeg grada. Uzdignute glave hodam gradom i cijelom državom jer mi SDA koja drži pravosuđe, za četiri godine nije našla nijednu grešku. Podnijeli su protiv mene više od 40 prijava tužilaštvu i sudu i sve su im pale u vodu. Padale su prijave samoproglašenih novinara, tzv. političara, nagovarali su ljude da me tuže. I na kraju, ja njih dobijem, a novac podijelim građanima, napravim im kuće… Mene nepravda strašno boli i neljudskost pogađa. Znate da nisam mogao trpiti agresuju na moj narod i državu, među prvima se uključio u odbranu, dobio Zlatnog ljiljana i na kraju smo dobili svoju državu. Tako vam je i sada, što oni više rade protiv mene i Zenice, ja sam sve odlučniji. Zeničani su se probudili, shvatili su da imaju hrabrog, pametnog i poštenog gradonačelnika i želim da u naredne četiri godine nastavimo zajedničku borbu za razvoj grada. Moderna, evropska Zenica po mjeri svih građana, ne samo probranih, moj je imperativ.
Uredit ćemo trgove, izgraditi podzemne garaže i savremeni aqua park
NR: Šta mislite pod tim, nastavak gradnje evropske Zenice?
KASUMOVIĆ: To je dovršetak projekata uređenja Trga Alije Izetbegovića i Trga BiH, izgradnja podzemnih garaža u centru grada, na Mokušnicama, Crkvicama, Novom Radakovu. To je savremeni aqua park na mjestu gradskih bazena u Crkvicama koji se vrlo brzo počinje graditi. To su poslovno – prodajna zona “Zenica jug” gdje će posao dobiti skoro 3.000 Zeničana i poslovna zona “Zenica sjever” za koju se već zanimaju brojni investitori. Završili smo projekt žičare za Smetove, uskoro ga prezentiramo, a prije toga ćemo urediti put od bolnice do Smetova. Zenica će biti veliko gradilište i mjesto udobnog i sigurnog života!