Otkada traje pandemija izazvana koronavirusom, medicinski radnici su, u svakom momentu, na raspolaganju pacijentima, iako je trenutno posebno teško i odgovorno raditi ovaj posao. Posjetili smo Covid ambulantu Doma zdravlja Zenica, te sa doktorom Edisom Rastićem razgovarali o tome sa kojim simptomima se pacijenti najčešće javljaju, koji je put pacijenta, od pojave prvih simptoma do pregleda ljekara i uzimanja brisa, ali i o uposlenima koji su, bez sumnje, heroji današnjice.
Put pacijenta
Nakon pojave prvih simptoma, potrebno se javiti porodičnoj ambulanti, odnosno svom ljekaru, koji vrši detaljnu anamnezu, trijažu i kontaktira Covid ambulantu, ukoliko posumnja na Covid infekciju. „Kada se pojave simptomi akutno respiratorne infekcije, koja ne mora nužno biti koronavirus infekcija, pacijenti se trebaju obratiti svojim matičnim ambulantama porodične medicine, zatim obaviti konsultacije sa svojim ljekarom porodične medicine, koji dalje, na osnovu tih ulaznih informacija i pregleda koje treba da obavi, trijažira pacijenta da li je on Covid suspektan. Ako jeste, ljekar kontaktira Covid ambulantu, ne pacijent, što je vrlo bitno te, zajedničkim dogovorom, donosimo odluku o daljem tretmanu, koji se odnosi na dijagnosticiranje – to je rendgen pluća, laboratorijski nalazi, fizikalni pregled, te se donosi odluka da li je pacijent Covid suspektan. Radi se PCR testiranje i onda se dalje postupa, odnosno ordinira terapija koja nam je na raspolaganju“, pojašnjava dr. Rastić. Kako kaže, simptomi akutnih respiratornih infekcija su slični kod većine njih – prehlade, gripe i svih virusa, pa i Covid-a. „Postoje određene razlike i sve se to razmatra. Vrlo je teško donijeti odluku na osnovu samo simptoma ili samo kliničke slike. Obzirom da je pandemija, to nama pobuđuje sumnju, da je, unaprijed, već Covid“, kaže dr.Rastić.
Preporučuju se visoke doze vitamina C i D, cink, paracetamol…
Dnevno se u Covid ambulanti obradi oko 60-70 pacijenata, gdje se vrši fizikalni pregled, laboratorijska obrada pacijenta, RTG sa očitanjem pacijenta, te ordiniranje terapije na osnovu kliničkog stanja. „Kada je u pitanju testiranje, postoje indikacije koje su se, s početka pandemije, dosada promijenile, iz prostog razloga zato što je deficit testova. U ovom momentu, ono što je aktuelno jesu neki prioriteti koji se testiraju, a to su: hospitalizirani pacijenti, dakle oni koji su u bolnicama, da zdravstveni sistem ne bi kolaborirao, zatim pacijenti koji trebaju određene operativne zahvate, simptomatični zdravstveni radnici, kategorije ljudi iznad 65 godina, sa komordibitetima. Svi oni su prioriteti za testiranje. Naravno, ako imamo simptome koji pobuđuju sumnju na Covid, ako imamo sumnjive ili dokazane pneumonije na rendgenu, to je već dovoljno da mislimo na Covid i to potvrđujemo PCR testom, poštujući ove prioritete“, kaže dr.Rastić. Simptomi koji se najčešće javljaju kod pacijenata su: povišena tjelesna temperatura, iznad 37.2, suh i neproduktivan kašalj, opća slabost, malaksalost, bolovi u mišićima, kostima i zglobovima, te gubitak ili oslabljeno čulo mirisa i okusa. Testiranje je najbolje obaviti treći-četvrti dan simptomatologije, kada je najveća koncentracija virusa u organizmu.. Pozitivni pacijenti se šalju na kućno liječenje ili na daljnju hospitalizaciju u Kantonalnu bolnicu Zenica, u zavisnosti od razvijene kliničke slike. „Kada se potvrdi da je neko zaražen koronavirusom, a ima lakšu kliničku sliku ili srednje tešku pneumoniju koju mi možemo liječiti kao vanbolničku pneumoniju, u ta dva slučaja pacijente šaljemo na kućno liječnje, uz praćenje, naravno. Svakom pacijentu se daju upute i u kojem momentu da se javi, ukoliko dođe do eventualnog pogoršanja i prati se telefonski. Zakazuju se kontrolni pregledi i kontrolna rendgenska snimanja. Ako stvar ide na bolje, prati se do izliječenja, a ako, nažalost, ne ide na bolje, onda slijedi bolnički tretman“, pojašnjava dr.Rastić. Napominje da je ovo nova bolest, za koju ne postoji lijek, niti vakcina još uvijek, te se oslanjaju na simptomatsku terapiju, odnosno liječe simptome. „Preporučuju se visoke doze vitamina C, dakle dva grama dnevno ili 2.000 miligrama, vitamin D, u dozi 4.000 jedinica internacionalnih, neki preparat cinka, paracetamol tablete u slučaju povišene tepreture i bolova, jer se pacijenti vrlo često žale na bolove u mišićima, zglobovima i kostima, slabost i malaksalost. Ako se desi da se razvije pneumonija, daje se azitromicin, lijek koji je prevashodno antibiotik, ali studije, objavljene u posljednje vrijeme, govore da ima imunomodulatorno dejstvo“, napominje dr. Rastić.

Ostatak teksta pročitajte u printanom izdanju Naše riječi