Predstavnici Ministarstva zdravstva Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) i Nezavisnog strukovnog sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu ZDK, u prisustvu predstavnika Zavoda zdravstvenog osiguranja ZDK, okončali su prošle sedmice tzv. proces mirenja te postigli dogovor o novom kolektivnom ugovoru koji će se primjenjivati od 01. januara 2021. godine. Ugovor će biti potpisan ovog mjeseca, a usaglašena je nova visina satnice od 2,6 KM.
Zastoj zbog pandemije
Ministar zdravstva Adnan Jupić rekao je da su pregovori započeti na proljeće, ali da su se odužili zbog pandemije koronavirusa.
“Mislim da sa ovim kolektivnim ugovorom možemo biti zadovoljni, pogotovo u ova teška vremena borbe protiv Covid-a. Direktori svih zdravstvenih ustanova će do početka primjene ugovora u skladu sa svojim mogućnostima probati uraditi određene kompenzacije, jer zdravstveni radnici su zadnji koji ovog momenta mogu da budu oštećeni po bilo kojem osnovu”, rekao je Jupić.
Sindikat zadovoljan
Predsjednik Nezavisnog strukovnog sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu ZDK Zaim Begić izrazio je zadovoljstvo postignutim dogovorom.
“Lično svjestan cijele situacije da je momentalno jednostavno ‘ratno stanje’ sa koronom, prezadovoljan sam da smo u ovom momentu uspjeli dogovoriti satnicu identičnu satnici doktora i stomatologa”, rekao je Begić.
Nezadovoljstvo KBZ-a
Na vijest o postignutom dogovoru o novom kolektivnom ugovoru, reagirao je Nezavisni strukovni sindikat radnika zaposlenih u zdravstvu Kantonalne bolnice u Zenici. Oni su izrazili nezadovoljstvo ovim dogovorom, navodeći da su zdravstveni radnici bez kolektivnog ugovora već godinu dana i da je pandemija bila samo izgovor pregovaračkom timu Vlade da prolongira potpisivanje novog ugovora.
“Zbog gore opisane situacije, radnicima KBZ-a će za mjesec oktobar biti obračunata plaća po dvije satnice i to, jedna za doktore medicine, a druga za “ostale radnike u zdravstvu” što je evidentna diskriminacija i presedan u radno-pravnom zakonodavstvu. Važno je napomenuti da su predstavnici Sindikata doktora medicine KB Zenica izrazili nezadovoljstvo ovakvom situacijom i dali punu podršku svim radnicima zaposlenim u zdravstvu za ostvarivanje prava. Također, direktor KB Zenica izjavio je da podržava povećanje satnice od mjeseca oktobra 2020. za sve radnike zaposlene u zdravstvu ukoliko Zavod zdravstvenog osiguranja ZDK obezbijedi dodatna sredstva”, navode iz ovog sindikata.
Ista prava za sve
NSSRZuZ traži od Vlade ZDK-a, ministra zdravstva Adnana Jupića te direktora ZZO-a Omera Škalje da iznađu mogućnosti da svi radnici zaposleni u zdravstvu konzumiraju ista prava, te spriječe moguće sudske procese zbog učinjene diskriminacije, koji svakako nisu nikom od interesa.
Napominju da je trenutno zaraženo 82 radnika Kantonalne bolnice Zenica iz redova NSSRZuZ-a te da bi jedna medicinska sestra sa ovim povećanjem satnice imala povećanje na startnu plaću u iznosu od 58 KM, a što je minimalna satisfakcija za rad u ovakvim okolnostima.