Mirza Ganić razriješen je prošle sedmice, na vlastiti zahtjev, dužnosti premijera Zeničko-dobojskog kantona, nakon što je na lokalnim izborima izabran za gradonačelnika Visokog, pobijedivši aktuelnu gradonačelnicu Amru Babić. U intervjuu za Našu riječ govori o radu aktuelne Vlade ZDK, koju je predvodio od kraja marta 2019. godine, izbornim rezultatima Stranke demokratske akcije, te očekivanjima i planovima na poziciji gradonačelnika Visokog, drugog po veličini grada u ZDK-u.
NR: Jeste li zadovoljni funkcionisanjem Vlade i rezultatima rada, s obzirom da ste od pola svog premijerskog mandata, koji je trajao 20 mjeseci, radili u okolnostima globalne pandemije koronavirusa?
GANIĆ: Mogu reći da sam zadovoljan jer smo svojim radom, planovima, posvećenošću i pristupom kakav nije imala nijedna vlada u FBiH, pokazali da umijemo funkcionisati u krizi, ali i da se kada je najteže možemo jedino osloniti na vlastite snage i resurse. Nažalost, imali smo ozbiljne razvojne planove ali nas je pandemija značajno usporila i skrenula fokus našeg rada na očuvanje zdravlja i radnih mjesta. Ipak, i u takvim okolnostima pokazali smo da se možemo organizovati, da poštujemo struku, da smo osigurali sve što je traženo od sektora zdravstva i da smo dobro upravljali procesima.
Važni iskoraci
U prvoj godini mandata smo napravili značajne iskorake te za kratko vrijeme riješili mnoga pitanja koja su opterećivala funkcionisanje izvršne vlasti u ovom kantonu, a tiču se prije svega odnosa sa lokalnim zajednicama, u prvom redu sa Gradom Zenica. Pronašli smo rješenje za projekat regionalnog vodovoda Plava voda, izradu regulacionog plana za Zenicu, usaglasili rješenje za izmirenje obaveza ZDK-a po tužbama budžetskih korisnika, pokrenuli investicije u svim općinama, omogućili svakom studentu koji ispunjava uslove da dobije stipendiju…
Na početku pandemije započeli smo primjenu Uredbe o egzistencijalnoj naknadi, osigurali značajna sredstva za pomoć privredi, subvenciju plata za zaposlene, kao i za jačanje konkurentnosti preduzeća. Subvenciju plate dobilo je oko 9.000 radnika, za što smo izdvojili više od 5 miliona maraka. Nadalje, povećali smo sredstva za podršku privredi, tako što smo na dosadašnjih 3,2 miliona KM dodali skoro pola miliona za podršku proljetnoj sjetvi.
Rad u pandemiji
Na jednoj strani borili smo se protiv pandemije, a na drugoj radili na razvojnim projektima širom kantona. Milione maraka smo usmjerili za unapređenje školske infrastrukture, izgradnju novih puteva, vodovoda, javnih rasvjeta i svega što popravlja uslove života za građane, podsticali zapošljavanje boraca i djece šehida i poginulih boraca, podržavali nadarene učenike i studente, sport i uspješne sportiste. Mislim da je Vlada koju sam predvodio uradila dobar posao, što potvrđuje i podrška različitih političkih predstavnika koji su naš kanton navodili kao primjer dobre organizacije i djelovanja u krizi. Nadam se da će ko god bude novi premijer nastaviti istim stopama.
Novi premijer
NR: Ko će vas naslijediti na premijerskoj poziciji? Sve se glasnije govori i o opciji da trenutna opozicija formira novu parlamentarnu većinu.
GANIĆ: Rukovodstvo Skupštine imenovalo je ministra za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Mirnesa Bašića za vršioca dužnosti premijera, do konačnog imenovanja novog premijera. Pozicija premijera pripada Stranci demokratske akcije, kao predvodniku koalicije, i to nije upitno. U toku su unutarstranački pregovori i razgovori sa strankama i zastupnicima koji čine većinu u ZDK i vjerujem da će ime biti ubrzo poznato.
Što se tiče spekulacija o formiranju nove većine, one u ovom trenutku zaista nemaju nikakvog temelja i naprosto se radi o klasičnim medijskim spinovima i pokušajima stvaranja takve percepcije u javnosti. Ako pogledate sastav Skupštine, onda sami možete zaključiti da je priča o novoj većini samo politički san opozicije i da nemaju nikakvu šansu da preuzmu vlast. Siguran sam da će SDA ostati predvodnik vlasti u ovom kantonu do kraja mandata, ali i nakon izbora 2022. godine.
Sarajevo opomena
NR: Kako gledate na izborni rezultat SDA na lokalnim izborima?
GANIĆ: SDA je ostala najjača stranka u Bosni i Hercegovini. Međutim, nisam zadovoljan ukupnim rezultatom SDA, posebno u Kantonu Sarajevo. Očekivao sam mnogo bolje. Iskreno se nadam da ćemo ovo vrijeme i ove poruke naših građana iskoristiti da brzo reagujemo i djelujemo konsekventno, jer su za dvije godine novi izbori, i ne bismo se trebali, a vjerujem i da nećemo, ponašati kao da se ništa nije dogodilo.
SDA u Zeničko-dobojskom kantonu je ostvarila najbolji izborni rezultat od svih regionalnih organizacija SDA, a za to smo dobili i priznanje stranačkog vrha. Zadržali smo četiri načelničke pozicije – u Kaknju, Doboj Jugu, Olovu i Tešnju, te vratili dvije – u Visokom i Brezi. Mislim da je to dobar rezultat s obzirom na činjenicu da je SDA bila sama na jednoj, a svi drugi politički subjekti udruženi na drugoj strani. Narod je to prepoznao u ovim mjestima i dato povjerenje nećemo iznevjeriti.
Kraj podjelama
NR: Amra Babić nakon osam godina odlazi s mjesta gradonačelnice Visokog. Koliko Vam znači pobjeda i povjerenje građana Visokog?
GANIĆ: Sretan sam što su građani prepoznali našu iskrenu namjeru da Visoko vratimo na put razvoja i napretka. Pripreme za vraćanje Visokog počeli smo jako rano, još s mojim imenovanjem za predsjednika stranke, i nismo se pokajali. Vrijeme je u svemu izuzetno bitno. U ranoj fazi naše kampanje ostvarili smo direktan kontakt s građanima, stekli njihovo povjerenje i ponudili saradnju. Narod je nama ponudio ruku i tražio od nas da se borimo za njihova prava. Nama je to veliko zadovoljstvo i čast, biti u službi naroda.
Preuzeli smo odgovornost za Visoko. Sada najprije moramo normalizovati političko stanje u Visokom, a potom krenuti putem razvoja. Nemamo mnogo vremena jer mnogo je nagomilanih problema, a premalo sredstava. Ali, uz iskren nijet, mislim da ćemo vrlo brzo polučiti rezultate. Mi smo spremni da počnemo raditi za dobrobit svih građana Visokog. Ovom prilikom se želim zahvaliti svim sugrađankama i sugrađanima, građankama i građanima Visokog, što su mi ukazali povjerenje da budem gradonačelnik naredne četiri godine. Ovo je kraj podjelama i prebrojavanjima. Visokom su potrebni mir, sloga i zajedništvo. Visoko može i, ako Bog da, hoće mnogo, mnogo bolje!
Obnoviti pokidane veze
NR: U kakvom stanju preuzimate upravu nad Gradom? Hoće li to biti izazov?
GANIĆ: Punjenje budžeta je loše, a prema dostupnim informacijama postoje i značajna dugovanja Grada prema izvođačima radova. Morat ćemo prvo sagledati sve aspekte i podvući crtu, jer smo prethodnih osam godina u Visokom imali samovolju i nedomaćinsko trošenje budžetskog novca. Kao što sam rekao, s pozicije premijera Zeničko-dobojskog kantona činio sam sve da sačuvamo zdravlje svakog čovjeka i svako radno mjesto. Tako će biti i sada, s pozicije gradonačelnika Grada Visoko. Moramo uspostaviti pokidane veze grada s višim nivoima vlasti i zajedno se izboriti za što povoljniju poziciju. Vjerujem da ću u tome uspjeti.
Prioriteti rada
NR: Šta će biti Vaši prioriteti i koji su to projekti na kojima planirate intenzivno raditi?
GANIĆ: Rješavanje komunalnih pitanja od kojih direktno ovisi kvaliteta života – voda, kanalizacija, putna infrastruktura, zatim poboljšanje privrednog ambijenta kako bismo pokrenuli novi investicijski ciklus u Visokom koji će donijeti nova radna mjesta i bolji standard ljudi. Naš prioritet će biti i razvoj poljoprivrede i proizvodnja hrane, ali i ekologija, sport, kultura. Gradsku radio-televiziju moramo vratiti svim građanima. Dom zdravlja nam je u veoma lošem stanju, tu ćemo morati hitno postupati. Ali, najvažnije će biti da vratimo povjerenje ljudi u institucije. Javna preduzeća moraju postati servisi građana, a ne profitni centri.