Ministar zdravstva i predsjednik Kriznog štaba Zeničko-dobojskog kantona dr. Adnan Jupić rekao je da je epidemiološka situacija u ovom kantonu nepovoljna, s tim da je u ZDK-u u zadnje vrijeme registriran manji broj oboljelih a samim tim i manji broj smrtnih slučajeva.
“Krizni štab je ispunio svoju primarnu ulogu, a to je usporavanje širenja pandemije koronavirusa, čime smo dali priliku i prostora zdravstvenim ustanovama da se reorganiziraju i pređu na drugačiji način rada”, rekao je Jupić nakon jučerašnje sjednice kantonalne Vlade.
Prema najnovijim podacima, u ovom kantonu od koronavirusa do sada je oboljelo 5.596 osoba, a od 26. do 30. novembra zabilježeno je 78 novih slučajeva. Aktivno je 3.007 slučajeva, a od posljedica zaraze ukupno je preminulo 312 osoba.
Posjeta bolnici u Tešnju
Ministar Jupić i članovi Kriznog štaba u nedjelju su posjetili Covid-odjel u Općoj bolnici Tešanj, koja se, prema njegovim riječima, dobro prilagodila uslovima rada u okolnostima globalne pandemije.
“Moramo biti svi svjesni činjenice da se u svim zdravstvenim sektorima improvizira, s obzirom da je ovo problem s kojim se dosad nismo susretali i da će naš zadatak biti niz mjera i aktivnosti koje ćemo poduzeti s ciljem poboljšanja uslova liječenja i tretiranja kako naših hospitalnih pacijenata koji su smješteni u bolnicama, tako i ljudi koji zdravstvene usluge ostvaruju u primarnoj zdravstvenoj zaštiti”, rekao je Jupić.
Vlada jedini oslonac
Ponovio je da je Vlada Zeničko-dobojskog kantona dosad bila najjači oslonac za zdravstveni sektor, te pozvao ostale nivoe vlasti da budu podrška zdravstvu ovog kantona.
“Koristim se ovom prilikom da pozovem Vijeće ministara, Vladu FBiH i lokalne zajednice da počnu ispunjavati svoje obaveze i da pokažu veću brigu za zdravlje naših pacijenata jer jedino svi skupa možemo riješiti ovaj problem”, rekao je Jupić.