U sjedištu Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona, proteklog utorka upriličeno je potpisivanje Sporazuma o razumijevanju za projekat “Energetska efikasnost u BiH” za Federaciju BiH, koji će se finansirati iz kredita Svjetske banke. Sporazum su potpisali ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport prof.dr. Spahija Kozlić, direktori 28 odabranih škola, te predstavnici Univerziteta u Zenici.


Vrijednost projekta 11 miliona KM
„Ovim počinje konkretizacija jednog, poprilično velikog, projekta u okviru energetske efikasnosti. Radi se o rekonstrukciji 28 školskih objekata – osnovnih i srednjih škola, te Univerziteta u Zenici. Projekt se realizuje kako bi se utoplile i energijski popravile škole na području Zeničko-dobojskog kantona. Vrijednost ovog projekta iznosi 11 miliona KM. Realizujemo ga sa Federalnim ministarstvom prostornog uređenja, a finansiran je od strane Svjetske banke. Prvobitno je bilo predviđeno da realizacija projekta traje četiri godine, ali smo uspjeli, preliminarno, dogovoriti da se svi poslovi oko rekonstrukcije 28 školskih objekata završe do početka školske 2022/2023. godine“, kaže ministar Kozlić. Nakon potpisivanja Sporazuma, uslijedit će izbor konsultanata, koji će izvršiti Federalno ministarstvo prostornog uređenja, a nakon toga će biti vršeni pripremni radovi. Tako da bi prvi radovi mogli početi već u februaru iduće godine. „Tokom naredne godine bit će obnovljeno prvih 18 objekata, a u 2020. godini preostalih 10 objekata“, dodao je ministar Kozlić.
Tokom 2021. godine, planirana je rekontrukcija slijedećih objekata: OŠ “Mak Dizdar” Zenica, OŠ “Mula Mustafa Bašeskija” Donje Moštre, Visoko, OŠ “1. mart” Jelah, Tešanj, JU “Mješovita srednja škola” Zenica, JU “Filozofski fakultet” Zenica, OŠ “Safvet beg Bašagić” Breza, JU “Medicinska škola” Zenica, JU “Mješovita srednja škola” Kakanj, OŠ “Novi Šeher” Maglaj, OŠ “Vareš” Vareš, OŠ “Mustafa Mulić” Šije, Tešanj, JU “Metalurško-tehnološki fakultet” Zenica, JU “Mašinski fakultet” Zenica, OŠ “Kulin ban” Visoko, OŠ “Rešad Kadić” Kakanj, OŠ “Safvet beg Bašagić” Visoko, OŠ “Skender Kulenović” Zenica i OŠ “Kulin ban” Tešanj, dok će se u 2022. godini projekat energetske efikasnosti realizirati u: OŠ “Vozuća” Zavidovići, OŠ “Musa Ćazim Ćatić” Veliko Čajno, Visoko, JU “Mješovita srednja škola” Olovo, JU “Mješovita srednja škola” Breza, JU “Nordbat 2” Vareš, JU “Mješovita srednja industrijska škola” Zenica, OŠ “Miroslav Krleža” Zenica, OŠ “Arnauti” Zenica, JU “Rektorat Univerziteta” Zenica te objekat biblioteke JU Institut “Kemal Kapetanović” Zenica.
Projekat energetske efikasnosti podrazumijeva rekonstrukciju krovova, zamjenu vanjske stolarije, ugradnju toplinskih fasada, zamjenu kotlova i prelazak na ekološki prihvatljive energente. „Među ovih 28 objekata, zaista postoje objekti koji su neadekvatni za izvođenje nastave. Na ovaj način ćemo, definitivno, popraviti kvalitet nastave“, istakao je ministar Kozlić.
Opredjeljenje Vlade je da svi objekti na području ZDK budu obnovljeni
Pored ovog programa, kako je istakao ministar Kozlić, iz vlastitih sredstava, ali i sa drugim finansijerima i humanitarnim organizacijama, nastoje intenzivno raditi na utopljavanju i popravci školskih objekata. „Strateško opredjeljenje Vlade ZDK jeste intenziviranje ulaganja u školske objekte i kompletan obrazovni sistem na području Zeničko-dobojskog kantona. Odmah, od početka mandata ove Vlade, pristupilo se daleko jačem angažmanu, kako bi se popravio nastavni proces. Ranije smo imali sličan projekat. Značajan broj objekata na području ZDK je rekonstruisan. Na ovaj način, i dalje djelujemo u tom pravcu. U međuvremenu ćemo raditi na projektima iz vlastitih sredstava i putem donatora. Cilj je da u dogledno vrijeme svi objekti na području ZDK budu obnovljeni“, rekao je ministar Kozlić.

OSTATAK TEKSTA PROČITAJTE U PRINTANOM IZDANJU NAŠE RIJEČI