Dionica Zeničke obilaznice Zenica jug – Zenica sjever zatvorena je zbog radova na dilatacijama mosta Klopče, a prošli petak je najavljeno potpuno zatvaranje. Rješenje o zabrani upotrebe objekta zbog nepostojanja upotrebnih dozvola jučer je trebalo biti dostavljeno Autocestama FBiH. Iako je otvorenje Zeničke obilaznice najavljivano za Dan državnosti Bosne i Hercegovine, to se nije dogodilo. Taj dan su predstavnici Autocesta FBiH, bez čelnih ljudi koji događaju navodno nisu prisustvovali zbog pandemije, upriličili za novinare obilazak dionice koju su tad proglasili ‘svečano završenom’.
Za saobraćaj je Zenička obilaznica otvorena nekoliko dana kasnije jer nije bila poznata cijena putarine. Dionica od 11 kilometara, koja se gradila godinama, do posljednjeg dana nije imala određenu cijenu putarine. Kada je cijena određena i objavljena u Službenim novinama FBiH, i kada su građani dočekali vožnju novim, funkcionalnim kilometrima autoceste, uslijedili su problemi zbog nepostojanja upotrebnih dozvola.
Glavni federalni građevinski inspektor, Ejub Salkić, izjavio je jučer da u toku dana treba biti izdato Rješenje o zabrani upotrebe objekta i da će isto biti dostavljeno Autocestama FBiH.
Zatvaranje jednog dijela dionice, zbog radova na dilatacijama mostova, ne bi trebalo imati veze sa zatvaranjem cijele dionice, jer cjelovite trase Zenica jug – Zenica sjever i Zenica sjever – Zenica jug nemaju upotrebne dozvole zbog čega je potrebno trasu u potpunosti zatvoriti. Do zaključenja ovog broja “Naše riječi” nismo dobili dodatne informacije iz JP Autocesta FBiH.