Na nedavno održanim Lokalnim izborima, najveće povjerenje građana, odnosno najviše osvojenih glasova za Gradsko vijeće Zenica osvojili su kandidati Zeničke inicijative – Kasumović Fuad. O tome da li su zadovoljni ostvarenim rezultatom, Programu rada, ali i o radu u budućem sazivu Gradskog vijeća, razgovarali smo sa Kenanom Uzunovićem, nosiocem liste Zenička inicijativa – Kasumović Fuad, koji je i osvojio najviše pojedinačnih glasova za Gradsko vijeće Zenica, ukupno 7.375.
Izgradnja evropske Zenice
NR: Da li ste zadovoljni rezultatom koji ste ostvarili Vi i Zenička inicijativa na nedavno održanim izborima?
UZUNOVIĆ: Kao dio Zeničke inicijative, svakako da smo očekivali pobjedu s obzirom na to da je gradonačelnik Fuad Kasumović uradio mnoštvo dobrih stvari za građane Zenice u prvom mandatu, a Zeničku inicijativu, na prvom izbornom nastupu, građani su prepoznali kao listu ispred koje svojim djelima stoji upravo Fuad Kasumović. Stoga, ubjedljiva pobjeda nije iznenađenje.
Međutim, kada je u pitanju lični izborni rezultat, zaista sam iznenađen velikim povjerenjem koje su mi ukazali sugrađani i nadam se da ću svojim djelovanjem kroz Gradsko vijeće to povjerenje opravdati.
NR: Šta je, po Vašem mišljenju, bilo odlučujuće da vam građani ukažu povjerenje i da dobijete 14 mjesta u Gradskom vijeću Zenica?
UZUNOVIĆ: Građani su u prethodne četiri godine imali priliku vidjeti ko je vršio opstrukcije u radu gradonačelnika, prepoznali su to, izašli na izbore i kaznili ih. „Zenička inicijativa – Kasumović Fuad“ ponudila je listu na kojoj su bili mladi ljudi, koji su po prvi put bili kandidati, i sretan sam što mogu na ovaj način reći da su građani prepoznali kako je vrijeme za nova, mlada lica u politici, te su im ukazali povjerenje.
NR: Na čemu ćete insistirati, odnosno na čemu se temelji vaš Program rada?
UZUNOVIĆ: Program rada „Zeničke inicijative – KF“ temelji se na izgradnji evropske Zenice. Kada kažemo evropske, mislimo na Zenicu koja će biti regionalni turistički centar a koji će postati izgradnjom modernog aqua parka, kao i na Zenicu koja će otvaranjem novih poslovnih zona omogućiti nova, brojna, radna mjesta kako bi barem djelimično zaustavili odlazak prvenstveno mladih ljudi.
NR: Šta građani mogu očekivati na prvoj sjednici Gradskog vijeća, s obzirom na to da ćete biti dio većine u GV?
UZUNOVIĆ: Kao većina u Gradskom vijeću, spremni smo na to da prva sjednica traje i dva dana kako bi izglasali sve ono što je prethodni saziv „gurao pod tepih”, kako bi pokrenuli razvoj grada i barem djelimično opravdali povjerenje koje su nam građani ukazali. Poznato je da prethodni saziv šest mjeseci nije održao sjednicu, uskratili su građane za brojne stvari, a na nama je da vratimo građanima vjeru u samu instituciju Gradskog vijeća.
Djelovanje u korist grada i građana
NR: Većina kandidata, odnosno budućih vijećnika, sa liste ZI su mladi ljudi, koji nemaju iskustva u politici. Hoće li to biti njihova prednost ili otežavajuća okolnost u budućem radu?
UZUNOVIĆ: Smatram da je to neiskustvo velika prednost, posebno zbog toga što su svi koji su bili kandidati na listi „Zeničke inicijative – KF“ u politiku ušli s iskrenim namjerama, bez traženja mogućnosti za bilo kakvu političku trgovinu. Kada sam rekao iskrene namjere, mislio sam, prvenstveno, da kao vijećnici pružimo pomoć Fuadu Kasumoviću u izgradnji bolje Zenice.

NR: Vaša poruka građanima Zenice?
UZUNOVIĆ: Poruku građanima Zenice poslat ćemo kroz djelovanje za pozitivne stvari u našem gradu, a ovim putem svojim sugrađanima uputit ću iskrenu zahvalnost što su izabrali „Zeničku inicijativu – KF“ da bude njihov glas u Gradskom vijeću.

Svi kandidati u ime „Zeničke inicijative – KF“ su i u ranijem periodu bili prepoznati kroz rad u društvenoj zajednici, tako da će i u Gradskom vijeću djelovati isključivo u korist grada i građana. U to sam prilično siguran jer smo se svi nečega odrekli, počev od mene koji sam „zaledio” status državnog službenika kako bi sa Fuadom Kasumovićem pisali pozitivnu priču o našoj Zenici.
NR: Šta trebaju vijećnici, Gradska uprava i građani raditi i poduzimati kako bi gradili ‘evropsku Zenicu – po mjeri svih njenih građana’?
UZUNOVIĆ: Gradska uprava na čelu sa Fuadom Kasumovićem, koji je u svijetu priznat kao ekonomski stručnjak, je i prethodnom sazivu Gradskog vijeća za svaki projekat nudila rješenja koja su pisali eksperti za razne oblasti i dovoljno je da u istom smjeru nastavi djelovati u narednom periodu. Gradski vijećnici, koje direktno biraju građani Zenice, treba da rade u korist onih koji ih biraju, a ne da, po direktivi iz Sarajeva ili Kaknja, vrše opstrukcije koje ih prije ili kasnije koštaju povjerenja građana. Kada su u pitanju građani Zenice, vjerujem da će podržati većinu u nastojanju da izgradimo evropsku Zenicu. Svjesni smo teške ekonomske situacije usljed pandemije Covid-19, ali kada na čelu grada imamo ekonomskog stručnjaka poput Fuda Kasumovića, evropska Zenica nije daleko.