Na upriličenoj dodjeli Nagrade dekana studentima i studenticama s ostvarenim najboljim uspjehom u akademskoj 2019/2020. godini na Univerzitetu u Zenici, nagradu je dobila i diplomirana studentica Filozofskog fakulteta Nejla Kalabušić, sa ostvarenim prosjekom ocjena 10,00 u toku četvrte godine studija.
Odsjek za B/H/S i književnost bio je logičan slijed
“Veliku ulogu pri izboru Odsjeka, odigrala je činjenica da potičem iz porodice prosvjetnih radnika. Cijeli život sam bila okružena profesorima i onda sam, u jednom trenutku, odlučila da i sama to postanem. Mama je silno željela da me odgovori od tog izbora potencirajući drugo područje. Međutim, odluka je bila poprilično jednostavna, jer nisam mogla da se zamislim negdje drugo”, kazala je Kalabušić.
Kroz osnovnoškolsko i srednjoškolsko obrazovanje, kako kaže Kalabušić, prošlo je mnogo profesora i profesorica, ali jedan je ostavio poseban trag u njenom srcu. “Profesor Enver Halilović jedan je od glavnih razloga mog izbora studija. Način na koji je predavao lekcije, ljubav koju je širio svojim ulaskom u učionicu i svi savjeti koje je nesebično dijelio svojim učenicima su, također, razlog zašto sam danas profesorica bosanskog, hrvatskog, srpskog jezika i književnosti”, ističe Kalabušić.
Iako joj je izuzetna čast biti zlatna studentica, primarni cilj njenog studiranja bilo je steći znanje iz oblasti lingvistike i književnosti, a visok prosjek i Povelja samo su rezultat rada tokom studiranja. “Kada je u pitanju ključ uspjeha, ne bih mnogo filozofirala. Sve bi stalo u desetak pojmova: vjera, istrajnost, upornost, kreativnost, individualnost, neprekidno učenje, dosljednost, hrabrost i otvorenost ka promjenama. Naprosto, studentski period života nisam željela ispuniti samo uspješno položenim ispitima i desetkama u indeksu. Prihvatala sam apsolutno svaki izazov koji mi se našao na putu. Bila sam učesnica, moderatorica i organizatorica mnogobrojnih seminara, debata, naučnih i studentskih konferencija. No, moja najdraža uloga bila je uloga višegodišnje predsjednice Asocijacije studenata Filozofskog fakulteta Univerziteta u Zenici. Zahvaljujući aktivnom radu sa svojim kolegama, predstavnicima studenata, stekla sam životna prijateljstva, proširila poznanstva i značajno unaprijedila svoje komunikacijske, prezentacijske i timske sposobnosti. Tražeći balans između nastavnih i vannastavnih aktivnosti okušala sam se i u naučnoj sferi, stoga danas sebe mogu okarakterizirati i kao autoricu i koautoricu nekoliko članaka, stručnih i istraživačkih radova koji su objavljeni u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Crnoj Gori”, kaže Kalabušić.

Ostatak teksta pročitajte u štampanom izdanju