Župa sv. Mihovila u Varešu je vrlo stara, njezin je nastanak vezan za 16. vijek dok je sam gradić nastao pred kraj 15. vijeka. Matične knjige se vode od 1643. godine. Župa je 1991. godine brojala 5.897 vjernika a danas tek oko 1.400 prosječne starosti oko 60 godina. Župu Vareš sačinjavaju naselja: Vareš, Bijelo Borje, Daštansko, Diknjići, Duboštica, Javornik, Majdan, Mir, Pogar, Pržići, Semizova Ponikva, Strica, Tisovci i Višnjići.
Kraće mise
U novoj crkvi čija izgradnja je počela 1854. godine, dočekao nas je župnik fra Leon Pendić te na početku razgovora istakao da zbog pandemije koronavirusa te preporuka kriznih štabova ove godine mnogo manji broj župljana dolazi na mise zornice.
– Barem polovica njih tu nije zbog straha ili naših preporuka da ne pravimo gužve. Često znam govoriti da smo mi ovdje u crkvi kao obitelj, te tako i pristupamo samoj odgovornosti. Maske ne nosimo samo zbog sebe, nego zbog sviju koji se okupljaju. Mise su ranije bile svečanije, s više zborskog pjevanja, duhovni nagovori su bili malo duži. Ove godine smo ih, zbog kompletne situacije i uputa naše Vrhbosanske nadbiskupije, prilagodili da budu kraće -kaže fra Pendić te dodaje da ove godine neće biti organizovani božićni koncerti niti domjenci.
Misa uočnica umjesto tradicionalne polnoćke
– Sve je svedeno na minimum, pastoral. Obilazak bolesnih i nemoćnih, blagoslov kuća i ono što možemo obaviti u samoj crkvi, napominjem, naravno, uz pridržavanje svih mjera. Ako ostane odluka o zabrani kretanja nakon 23 sata, ove godine nećemo imati mise polnoćke. Vjerojatno ćemo imati misu pripreme, uočnicu, u 20 sati, s manje vjernika i uz kraće trajanje svete mise. Mislim da će vjernici ipak i ovaj put moći osjetiti ljepotu i radost Božića -rekao je Pendić.
Neke filijale vareške župe su udaljene i do 20 km, stoga je blagoslov kuća krenuo već početkom adventa. Obilazak bolesnih, njihove ispovijedi i pripreme za Božić su već završene. Božićno vrijeme je vrijeme kad vjernici više vremena provode u domu sa svojim najbližima. Gledajući tako, blagdanski period najmanje odskače od ove nametnute izolacije u kojoj se cijeli svijet nalazi.

Ostatak teksta pročitajte u štampanom izdanju