Pobjednici Konkursa su kroz svoje likovne i literarne radove ukazali na trenutne probleme, ali i predložili neka svoja rješenja, želje i zamisli, kako bi bili dio promjene. Svi se slažu u jednom – osvojena nagrada na Konkursu će im biti motivacija za daljnje napredovanje

Sajra Botić je učenica devetog razreda OŠ „Enver Čolaković“ Breza. „Osvojena nagrada za mene predstavlja veliki uspjeh i mnogo sam ponosna što se trud isplatio. Za Konkurs sam saznala preko svoje razrednice, Sonje Šimunović, koja je putem online nastave poslala propozicije za takmičenje. Inspiracija je došla neočekivano.

Samo sam razmišljala na način na koji drugi ljudi, možda, ne bi. Gledajući na svijet drugačije od ostalih mi je pomoglo da i sama spoznam pravu vrijednost naše prirode, a nadam se da će i drugi osjetiti isto. Od svih konkursa koje nam je naša razredna proslijedila, Vaš mi se najviše dopao. Željela sam pisati o prirodi i njenoj pravoj vrijednosti i pokazati ljudima koliku štetu čine“, kaže Sajra. I ranije je učestvovala na mnogobrojnim konkursima, ali joj je ovaj, ističe, prirastao srcu. „Nadam se da će ljudi, zajedno samnom, koračati u svjetliju budućnost kako bi naša Zemlja bila čista i uredna“, poručila je Sajra.

Ajša Halač, učenica trećeg razreda OŠ “Mula Mustafa Bašeskija” Orašac, Donje Moštre, Visoko, je i naša najmlađa učesnica ovogodišnjeg Konkursa. „Ovo je prvi put da učestvujem na Konkursu. Za Konkurs sam saznala na Facebooku, jer je moja škola na svojoj Facebook stranici objavila oglas za ovaj konkurs. Bilo mi je jako zanimljivo i privlačno i odlučila sam da pokušam.

Ideju za pisanje sam imala već odavno, jer sam prošle godine sa roditeljima bila u posjeti rodbini u Njemačkoj, gdje sam vidjela uređaj za otkup i reciklažu plastičnih flaša. To me oduševilo i odmah sam pomislila kako bi bilo divno da tako nešto postoji i kod nas, jer lično moja porodica svaki dan kupuje flaširanu mineralnu i prirodnu vodu za piće zbog toga što je moje selo u oskudici sa vodom. A onda te silne prazne plastične flaše, nažalost, završe u kontejnjeru, a u Njemačkoj za njih dobijete novac“, kaže Ajša. Konkurs joj je, ističe, bio sjajna prilika da iznese svoje ideje, želje i mišljenje o tome kako bi napravila promjenu i zaštitila prirodu. „Veoma sam sretna zbog osvojene nagrade ali i zbog činjenice da neko želi da čuje mišljenje mladih ljudi, uvaži njihove ideje i nagradi njihov rad i trud. Ponosna sam što sam dio ovog uspješnog Konkursa.Veliko Vam hvala“, kaže Ajša.

Ema Mačak je rođena 2009. godine u Zenici. Živi u Zavidovićima i učenica je VI-2 razreda “Druge osnovne škole” u Zavidovićima. „Nagrada me veoma obradovala i smatram je velikim uspjehom. Ona za mene predstavlja dobar motiv i podsticaj da nastavim sa učestvovanjem na konkursima u budućnosti. Za konkurs sam saznala od svoje nastavnice bosanskog jezika Mevle Babić koja me i potakla da napišem sastav na zadanu temu.

Motiv za pisanje mi je bilo moje druženje sa porodicom u ovim nezgodnim vremenima kada nastojimo da smo što češće zajedno. Opisala sam naš jedan izlet i izgled prirode na izletištu Kamenica kod Zavidovića. Smatram da je Konkurs veoma dobar jer sam se mogla izraziti kroz temu“, kaže Ema. I ranije je učestvovala na nekoliko konkursa u nižim razredima, ali najčešće sa likovnim radovima. „Ovo je prvi put da učestvujem sa literadnim radom, što osvojenu nagradu čini još posebnijom“, ističe Ema.

Lejla Hršumović je učenica drugog razreda Ekonomske škole MSŠ „Mehmedalija Mak Dizdar“ Breza. „Mnogo sam sretna i počašćena što sam baš ja osvojila ovu nagradu. Ovaj Konkurs mi je, prvenstveno, dao veliku motivaciju i želju da isprobam nešto novo. Ujedno je i dokaz da uz malo mašte i truda mogu da se postignu jako dobri rezultati. Za Konkurs sam saznala od svog profesora bosanskog jezika i književnosti koji je prepoznao moj potencijal, te na njegovu inicijativu sam odlučila da napišem ovaj rad“, kaže Lejla.

I ranije je učestvovala na nekoliko konkursa, a inspiraciju za svoje radove, prije svega, pronalazi u okruženju u kojem se nalazi. „Naravno, to zavisi i od same teme na koju je potrebno napisati rad. Jednostavno, dok pišem, koristim cijelo svoje srce i sve svoje emocije prenosim na papir u obliku riječi. Smatram da rad ne trebaju biti samo neke riječi koje su zapisane na papiru i koje će ljudi samo da čitaju. Tek kada osjete riječi koje smo napisali, možemo reći da smo ostvarili svoj cilj“, kaže Lejla. Svima savjetuje da nikada ne odustaju od svojih želja i ciljeva jer se rad i trud uvijek isplate

Adis Arnaut pohađa Prvu gimnaziju u Zenici i drugi je razred. Osvojena nagrada mu predstavlja podstrek za dalje, jer se u budućnosti planira ozbiljno baviti književnosti. „U literarni rad sam uložio dosta truda, pokušao sam da riječima stvorim novi svijet pun magičnog bilja i nezavisnih likova koji svojim postupcima aludiraju na bolje sutra. Smatram da je ovaj Konkurs idealan način za stvaranje crteža i tekstova na jako poučnu temu koja može biti prekretnica za bolje sutra“, kaže Adis.

Napominje da ne postoji konkurs na kojem nije učestvovao i poslao svoj rad, neovisno o datoj temi. „Moja bajka “Nebeski kroj” ušla je u zbirku bajki “Vilenjakovo pero”, moj rad “Ja biram put bez ovisnosti” također je uvršten u istoimenu zbirku priča, a koje za cilj imaju buđenje svijesti o ovisnostima i toksikomanijama, na temu mita i korupcije sam također pisao rad i poslao ga na konkurs te je izabran za jedan od deset najboljih radova, među oko 600 radova autora osnovnih i srednjih škola, moj rad “Istrčimo zajedno sa Amelom Tukom – najbolje vrijeme za BiH” bio je prvonagrađeni, a zauzeo sam drugo mjesto na konkursu “Klima se mijenja pa moramo i mi”, čiji je organizator Naša riječ“, kaže Arnaut. Prošle sedmice proglašen je za jednog od pobjednika Reimagine Talksa koji je organizirao UNICEF BiH.

Mahir Rešidović je učenik trećeg razreda Gimnazije “Edhem Mulabdić” Maglaj, matematičko-informatički smjer. „Našu riječ pratim već dugo vremena, te sam tako saznao za Konkurs. Obzirom da se literarnim stvaralaštvom ponajviše bavim u slobodno vrijeme, odlučio sam svoju ideju prenijeti na papir, te tako učestvovati i podržati sam konkurs. Ono što je bio moj primarni motiv za nastavak relativno neobičnog djela, tačnije poeme, jeste moja velika ljubav prema prirodi i svijest o važnosti pomenute u našim životima. Susretao sam se s takvim pitanjima i kroz razne druge aktivnosti, a i sam pokušavam “biti dio promjene”. Izbor ovogodišnje teme, po mom skromnom mišljenju, je zaista izvanredan, a što drugo i očekivati od Naše riječi, čiji rad redovno pratim i poštujem kao pozitivan i perspektivan“, kaže Mahir.

Ovo mu nije prva osvojena nagrada. Još od osnovne škole, Mahirova ljubav prema pisanju i posvećenost književnosti davali su jako dobre rezultate, a nagrade je dobivao na lokalnom, kantonalnom i državnom nivou. „Gimnazija “Edhem Mulabdić” Maglaj bila je velika prekretnica, kako u mom životu,tako i u literarnom stvaralaštvu. Promjene su bile pozitivne, što mi je omogućilo da nastavim osvajati nagrade i promovisati, kako sebe,t ako i svoju školu i grad. 2020. godinu, iako tužnu po mnogo čemu, praćenu zloćudnim virusom, gledajući svoje uspjehe mogu ocijeniti kao jednu od najuspješnijih do sada, sa oko 10 osvojenih nagrada, među kojima ističem svoj prvi međunarodni konkurs, te prvu nagradu van granica države, 2. mjesto u opštoj konkurenciji u Sloveniji. Također mogu istaći i prvo mjesto na Konkursu BZK “Preporod” Žepče na samom početku 2020/2021. školske godine. Tu su i brojne nagrade na lokalnom nivou. Počastvovan sam da ovu, za mene jako uspješnu, godinu privodim kraju i uz uspjeh na konkursu koji je raspisala Naša riječ, te se nadam da će u narednoj godini biti još konkursa, na zadovoljstvo svih mladih koji istinski vole i poštuju umjetnost“, kaže Mahir.

Sumeja Hajdar
je učenica šestog razreda OŠ „Miroslav Krleža“ Zenica.
„Drago mi je što sam osvojila prvo mjesto i što se žiriju svidio motiv mog rada. Za Konkurs sam saznala u školi, na času likovnog.
Motivisala me zagađenost planete Zemlje i žekja ua čiščom prirodom, jer čistoćom i očuvanjem planete Zemlje pridužavamo njen vijek trajanja, a samim time i nas“, kaže Sumeja, koja je i ranije učestvovala na mnogim likovnim konkursima.

 

Ermina Hodžić je učenica čestog razreda Prve osnovne škole u Zavidovićima, a osvojena nagrada joj predstavlja sreću, ali i samopouzdanje.

„Za Konkurs sam saznala pd svoje nastavnice likovne kulture, Anite Brcaninović. Moj motiv za crtanje je bilo zelenilo, koje je neophodno našoj planeti Zemlji. Više zelenila znači život, kako nama, tako i životinjama. Vaš Konkurs je dobra prilika da mi, djeca, iskažemo svoju kreativnost i ideje, a da to drugi vide“, kaže Ermina. Ovo joj je prva osvojena nagrada i učešće na konkursu, ali i motiv da u narednom periodu učestvuje na drugim konkursima.

Medina Dilaver je učenica sedmog razreda OŠ „Hasan Kikić“ Tetovo-Zenica. „Veoma sam zadovoljna osvojenim trećim mjestom.

Nagrada me puno usrećila, jer se nisam nadala da ću osvojiti bilo kakvu nagradu. Ljubav prema crtanju imam odmalena, a mama kaže da olovke i bojice imam u rukamam od druge godine. Jednostavno, volim crtati. Sve pohvale za Konkurs, jer da nije Vašeg Konkursa, djeca ne bi mogla pokazati svoje umijeće i razmišljanje“, kaže Medina,.

Berina Ibrić pohađa Srednju tehničku školu Zavidovići i četvrti je razred poljoprivredne struke. Osvojena nagrada će joj, kako kaže, biti motivacija za daljnje napredovanje.

„Osvojena nagrada mi predstavlja motivaciju da se nastavim baviti slikanje i usavršavanjem svog talenta. Motiv za crtanje je bio da dam svoj doprinos ekološkoj svijesti kroz likovni rad. Mislim da je ovaj Konkurs savršena prilika za mlade umjetnike, koji do sad nisu imali priliku da pokažu svoj dar“, kaže Berina. I ranije je učestvovala na likovnim konkursima sa uspješnim rezultatima.

Rejhana Vehab je učenica prvog razreda Srednje tehničke škole „Kemal Kapetanović“ u Kaknju. Osvojena nagrada joj predstavlja veliki uspjeh, jer je crtanje ono što voli.

„Za Konkurs sam saznala preko interneta, a poslije su nam i u školi rekli i pozvali nas da učestvujemo. Motiv za crtanje mi je bila današnja situacija, odnosno čovjekova borba za opstanak čovječanstva. Moje mišljenje je da je Konkurs dobra ideja, jer na taj način učenici mogu pokazati svoj talenat“, kaže Rejhana. Na Konkursu „Napiši priču-Urasi sliku“ učestvovala je i prošle godine i osvojilča treće mjesto.

Dženeta Arnaut je treći razred Tehničke škole u Zenici. Za Konkurs je saznala od prijatelja, koji je također učestvovao, te odlučila poslati svoj rad. „Motiv za crtanje mi je bila zagađena priroda, koja je svuda oko nas ali je svi ignorišu.

Promjenu u svijetu bi trebalo početi sa brigom o okolišu. Mislim da je Konkurs dobar za skretanje pažnje na sve promjene koje se mogu postići radeći zajedno. Još jedna dobra strana jeste motivacija učenika za nastavak i dijeljenje njihovog djela“, kaže Dženeta, koja je i ranije učestvovala na raznim konkursima i osvojila nekoliko nagrada. „Ipak, uglavnom se fokusiram na crtanje naručenih slika i onih koje me inspirišu“, ističe Dženeta.

Nagradu za najkreativniji rad je osvojila Ela Lokmić, učenica prvog razreda Gimnazije “Edhem Mulabdić” u Maglaju. „Konkurs je odličan, s obzirom na to da volim prirodu, te se trudim prisustvovati svim eko akcijama u našem gradu.

Ovaj Konkurs mi je pomogao da predstavim svoju školu ali i probleme na koji priroda nailazi u današnje doba. Za Konkurs sam saznala od direktorice, Amele Hidić, koja me obavijestila o istom, priložila teme i rekla da pokušam nacrtati rad. Ova nagrada me nadahnula da nastavim dalje u svojim idejama i da to, sa sada novim i sadržajnijim materijalom, predstavim na crtežu“, kaže Ela.