Biciklistički savez Bosne i Hercegovine na svečanoj godišnjoj sjednici Skupštine koja je održana u Bihaću, nagradio je najuspješnije takmičare i klubove u 2020. godini. Najbolji senior, Vedad Karić iz zeničkog Biciklističkog kluba „Rotacija – SPIN“ petu godinu u nizu je šampion Premijer lige u cestovnom biciklizmu, dok je već dvije godine neprikosnoven i u premijerligaškom takmičenju u kategoriji brdskog biciklizma.
Šampion peti put zaredom
– Osvojiti Premijer ligu BiH peti put za redom u najjačoj seniorskoj konkurenciji nije mala stvar, za tako nešto treba mnogo odricanja u privatnom životu da bi se posvetili treningu. 2020. godina je bila suočena s problemima vezanim za Covid-19 i samim tim sam bio limitiran u smislu treninga i odlazaka na utrke, međutim sezonu mogu proglasiti veoma uspješnom jer pored svih pobjeda koje sam ostvario na takmičenjima, nagrađen sam i od strane Biciklističkog saveza BiH kao najuspješniji biciklista u 2020. godini -istakao je Karić.
NR: Je li moguće odabrati jednu disciplinu kao dražu, cestovni ili brdski biciklizam?
KARIĆ: Moguće je. Na drumu sam već 20 godina i to je moja prva ljubav, međutim posljednjih par godina sam počeo više da posvećujem pažnju i MTB-u, što je rezultiralo da budem državni prvak u svim disciplinama, kao i osvojeno 40. mjesto na Svjetskom prvenstvu održanom u Turskoj ove godine.
Težim velikim rezultatima

Zenički biciklistički klub „Rotacija-SPIN“
– Naš klub je već stekao ugled među biciklističkim klubovima BiH. Ove godine osvojili smo Premijer ligu u seniorskoj konkurenciji u obje discipline kod muškaraca (drum i mtb), a mi težimo ka tome da pravimo jak klub koji će biti konkurentan i izvan granica BiH. Tu tražimo pomoć institucija kao i ljudi iz privatnog sektora uz čiju pomoć bi Zenicu predstavili u drugim državama, ali i afirmisali što više omladinaca koji bi jednim dijelom bili dio ove pozitivne priče -rekao je Karić.

NR: Ove godine si kao prvi Bosanac nastupio na Evropskom prvenstvu.
KARIĆ: Probiti led je nešto najteže, a to sam ja učinio odlaskom na Evropsko drumsko prvenstvo i samim tim postao prvi senior koji je nastupio na tako velikom takmičenju u poslijeratnom periodu. Nastup mogu ocijeniti kao veoma uspješnim obzirom da nisam imao adekvatnu pripremu za istu. Najveći problem su stvarale finansije, za koje sam se morao sam boriti, odnosno ići od vrata do vrata da tražim finansijsku pomoć da bi otišao na takmičenje.
NR: Kako uspijevaš uskladiti posao s treninzima i takmičenjima?
KARIĆ: Jako teško, to moja porodica zna najbolje jer u suštini oni ispaštaju najviše. Težim ka ostvarenju velikih rezultata koji zahtijevaju mnogo uloženog vremena u sam trening, a mnogo puta se desi da nisam u stanju da ispoštujem plan treninga zbog obaveza koje imam na poslu, pa sam primoran da treninge obavljam u kasne sate. Situacija je takva da hranim svoju porodicu od plate koju zaradim u vojsci, a ovo ostalo što dodatno dobijem kroz sport u suštini skoro sve i uložim u trenažni proces i kupovinu rezervnih dijelova. Kada su u pitanju takmičenja, tu imam veliku podršku od pretpostavljenih, i same odlaske na takmičenja gledaju kao vid promocije Oružanih snaga BiH.