Odlasci u pozorišta sve su rjeđi, mnogima posve nedostupni a upravo ove ustanove kulture su jedino mjesto gdje je stvarnost drugačija. Teška je ovo godina za kulturnu scenu na kojoj je neizvjesnost opstanka sve veća.
Ipak, unatoč svim problemima, Bosansko narodno pozorište Zenica (BNP) kraj godine dočekuje izvedbom četvrte premijeru u toku 71. umjetničke sezone. Predstava „Sakati Billy sa Inišmana“ autora Martina McDonagh a u režiji Predraga Štrpca crnim humorom govori o ljubavi i požrtvovnosti.
Kao što je rekao dramaturg, Hasan Džafić:”McDonaghovo nekonvencionalno (u suštini satirično) prikazivanje života u tadašnjoj Irskoj karakterizira „fuzija“ crne komedije i drame, u kojoj („fuziji“) dominira do apsurda dovedena amoralnost likova spremih na ničim motivirane nepodopštine i nasilje svake vrste. Sve to, kao i ostala umjetnička postignuća McDonaghovih komada na planu postizanja dramske napetosti, strukturiranja dramske radnje, karaktera i dijaloga, kao i prisustvo ili potencijal komike, njegove su tekstove za reditelje i teatre činili veoma privlačnim i izazovnim.”
McDonagh je naš savremenik ali i pisac koji dobro zna ljudsku psihologiju i prirodu, te ima svoj način na koji o njoj govori. U tekstu „Sakati Billy…“ tjera publiku da preispitaju svoj odnos prema sebi samima, svojim strahovima ali i prema onima s invaliditetom.
Nusmir Muharemović koji tumači naslovnu ulogu izdvojio je repliku iz predstave: Ima mnogo sakatih u ovom svijetu samo se to ne vidi izvana.
– Svjesni samo da svako od nas hendikepiran u određenom segmentu života. Najgore je onima koji su hendikepirani na emotivnom, empatičnom nivou -kaže Muharemović.
U predstavi još glume: Anđela Ilić, Sabina Kulenović, Adis Mehanović, Faketa Salihbegović Avdagić, Zlatan Školjić, Siniša Vidović, Mugdim Avdagić i Tamara Miličević-Stilić.
Šteta je što ova predstava, barem za sad, ne može doprijeti do šire publike jer maestralna gluma svih aktera na sceni vrijedna je odlaska u zeničko pozorište, što je pokazao i dugotrajni aplauz nakon premijerne izvedbe. Naredna reprizna izvedba planirana je za večeras (utorak) s početkom od 19:30 uz poštivanje svih epidemioloških mjera.