Predsjedavajući kantonalne Skupštine Ćazim Huskić podsjetio je da je ZDK u 2020. ušao sa usvojenim budžetom, te da je još na početku pandemije usvojen rebalans kojim je omogućena preraspodjela značajnog iznosa sredstava za zdravstvo i privredu. Skupština je održala 12 sjednica, od čega deset redovnih te po jednu vanrednu i svečanu.
Intenzivan rad
Program rada Skupštine usvojen je u februaru, na početku pandemije koja je vrlo brzo promijenila prioritete izvršne i zakonodavne vlasti. Tim programom bilo je planirano 78 akata, od čega je razmatrano 38, ali su donesene brojne vanredne odluke u skladu s interventnim mjerama protiv pandemije u svim oblastima.
“Na kraju smo razmatrali ukupno 80 akata, od čega je šest zakona, 32 odluke, 40 zaključaka i dva akta druge vrste. Kad sve uzmemo u obzir, s jedne strane sam zadovoljan onim što smo uradili, ali s druge, ne mogu biti zadovoljan kada vidim šta je pandemija uradila u svijetu. Jer, svi naši projekti koje smo zacrtali pali su u vodu i umjesto infrastrukturnih i razvojnih, bazirali smo se na opstanak, zaštitu ljudi i dobara”, rekao je Huskić.
Sloga u Skupštini
Naglasio je da zasluge za kvalitetan rad Skupštine imaju i vlast i opozicija, jer je veliki broj akata usvojen jednoglasno, te da su akti koje je dostavljala Vlada usvajani prioritetno, kako bi se pravovremeno ublažile posljedice pandemije.
“Svim građanima želim sretnu i uspješnu Novu godinu, da što prije zaboravimo ovo što je bilo i krenemo u nove pobjede, te da jednostavno prestane pošast koja je sve nas zadeverala u ovom vremenu”, rekao je Huskić, čestitajući pravoslavnim vjernicima nastupajući Božić.