Vlada Zeničko-dobojskog kantona održala je novogodišnju press konferenciju na kojoj je rezimirala aktivnosti u 2020. godini. Vršilac dužnosti premijera Mirnes Bašić ocijenio je da je Vlada uspješno odgovorila izazovima pandemije virusa Covid-19 te uspjela amortizovati udare na budžet, zdravstvo, privredu, poljoprivredu, socijalnu zaštitu i druge oblasti.
Budžetska likvidnost
“Uložili smo velike napore da održimo budžetsku likvidnost koja je bila ugrožena zbog pada prihoda, s kojim su se suočili svi kantoni. Iako su prihodi manji 36 miliona KM u odnosu na plan, domaćinskim odnosom prema budžetu i mjerama štednje, uspjeli smo da održimo kontinuitet u izvršavanju ustavnih i zakonskih obaveza”, rekao je Bašić.
Mjesečni transferi isplaćeni su zaključno sa mjesecom oktobrom, a do kraja godine izmirena je većina obaveza za novembar. Plate, topli obrok i naknada za prevoz su isplaćivani redovno, a u srijedu je izvršena isplata plate zaposlenima u javnom sektoru ZDK-a za novembar.
Privremeno finansiranje
Zeničko-dobojski kanton u 2021. godinu ušao je sa Odlukom o privremenom finansiranju, što se, ocijenio je, pokazalo kao odličan i pravovremen korak, imajući u vidu probleme s kojima se suočavaju drugi kantoni u FBiH. Prema projekcijama Federalnog ministarstva finansija, ZDK u 2021. može očekivati prihode manje 100 miliona KM, tako da ovaj kanton računa na planirane prihode od FBiH, kao i kreditna sredstva međunarodnih finansijskih institucija.
“U situaciji u kojoj imamo poremećen sistem ubiranja prihoda i poreza, svi budžeti u BiH ne mogu bez sredstava međunarodnih organizacija, kreditnih zaduženja i bez prodaje obveznica. ZDK će sa ovim što imamo trenutno u projekcijama zaokružiti ono što će nam biti prioritet za 2021. godinu, a to je ponovo zdravstvo, privreda, poljoprivreda, socijalna politika i sve obaveze koje smo preuzeli kolektivnim ugovorima ove godine”, rekao je Bašić.
Naglasio je da je ove godine u fokusu Vlade bila pomoć sektorima zdravstva, privrede, poljoprivrede, boračke i socijalne zaštite, a da su u isto vrijeme intenzivirana ulaganja u puteve i infrastrukturu te školsku infrastrukturu.
Izvršenje presuda
Vlada je krajem godine izdvajanjem prvih 12,3 miliona maraka započela realizaciju Akcionog plana za izmirenje obaveza prema zaposlenima na budžetu, po osnovu pravosnažnih sudskih presuda zbog nepoštivanja kolektivnog ugovora. Radi se o tužbama koje su podizane u periodu od 2004. do 2015. godine, a ukupne obaveze ZDK-a po tom osnovu iznose oko 325 miliona KM, od čega je glavnica 155 miliona KM, a ostatak kamate.
“Akcioni plan je dobio zeleno svjetlo Evropskog suda za ljudska prava, a predviđa da se obaveze prema zaposlenima u javnom sektoru izvrše u roku od 22 godine, tako što ćemo svake naredne godine izdvajati iznos 12,3 miliona KM. Ovo je veliki uspjeh vlade, jer smo ozbiljno krenuli u rješavanje pitanja koje je prijetilo stabilnosti budžeta i kolapsom ZDK-a”, rekao je Bašić.
Jedinstvo koalicije
Vlada je održala 54 redovne i 27 vanrednih sjednica, znatno više nego prethodne godine, kada je održano 39 sjednica, što prema njegovim riječima, pokazuje da je 2020. godina bila izazovna i da je Vlada radila punim kapacitetom. Velika većina odluka na Vladi donesena je jednoglasno, što je, ističe, dodatni argument jedinstvu koalicione Vlade.
“Za svoj rad dobili smo javno priznanje međunarodnih dužnosnika i političkih lidera u BiH, što je još jedna potvrda da smo u novonastalim okolnostima radili dobro i u korist svih građana. Nadam se da će pandemija vrlo brzo početi jenjavati i da ćemo se svi zajedno intenzivnije okrenuti razvoju i stvaranju uslova za bolji život građana i rad privrede”, rekao je v.d. premijera ZDK-a.
Razvoj poljoprivrede
Bašić se kao ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede posebno osvrnuo na programe podsticaja u poljoprivredi i veterinarstvu, za što je izdvojeno više od 4 miliona KM. Kroz 22 podsticaja u poljoprivredi i više od 18 podsticaja u veterini, osigurano je 3,5 miliona KM za poljoprivredu i oko pola miliona KM za veterinarstvo.
“U fokusu je bila malinarstvo, plastenička proizvodnja i peradarstvo i na tome će se bazirati i naredne godine. Što se tiče poljoprivrede i veterine donijeli smo sve odluke, a dosad smo ukupno isplatili 2,5 miliona KM”, rekao je Bašić.
Vodoprivreda
U oblasti vodoprivrede bilo je predviđeno ulaganje 12 miliona KM, a do sada su završena 34 projekta vrijedna četiri miliona KM.
“Za ovu godinu potpisali smo 54 projekta vodoprivrede vrijedna 7,5 miliona. U oblasti poljoprivrede i vodoprivrede uradili smo ono što smo i planirali”, rekao je Bašić.