Policijska stanica Centar prošle srijede, nešto prije 10 sati, je dobila dojavu o tučnjavi u Ulici Nikole Tesle. Odmah po prijavi policijski službenici su upućeni na mjesto gdje su zatekli beživotno tijelo muškarca na kojem su bili vidljivi tragovi nasilja. Brojni policijski službenici su upućeni na teren gdje su tragali za osobom koja se dovodi u vezu s ovim događajem. Uviđajem je rukovodio dežurni tužilac Kantonalnog tužilaštva ZDK.
Identificiran ubica
Samo par sati kasnije u dvorištu kuće, nedaleko od mjesta ubistva, pronađeno je još jedno beživotno tijelo.

Kantonalni sud u Zenici dana 18.01. donio je Rješenje o određivanju pritvora
Caner Taylanu u trajanju od mjesec dana, a isti se računa od 14.01.2021. godine
u 15 sati i 45 minuta, te po ovom rješenju može trajati najduže do 14.02.2021. godine
do 15 sati i 45 minuta.

Kasnije je potvrđeno da su ubijeni Ramiz Odobašić i Arslan Mujić (obojica rođeni 1957. godine), bavili su se prodajom/kupovinom deviza te da su na lokaciju, gdje su pronađena njihova beživotna tijela, pozvani kako bi zamijenili veću svotu Eura (nezvanično, 55.000 Eura). Nedugo potom stiglo je saopćenje za javnost iz Ministarstva unutrašnjih poslova ZDK u kojem je naveden identitet osumnjičene osobe.
– Prema dosad prikupljenim saznanjima, postoje osnovi sumnje da se u vezu s izvršenjem krivičnog djela „Ubistvo“ iz člana 166. Krivičnog zakona Federacije BiH, može dovesti lice Caner (Fuat) Taylan, državljanin Republike Turske, s prebivalištem u Zenici -piše, između ostalog, u ovom saopćenju.
Locirano vozilo korišteno za bijeg s mjesta zločina
Službenici Sektora kriminalističke policije, u saradnji i pod nadzorom dežurnog tužioca Kantonalnog tužilaštva ZDK, nastavili su s poduzimanjem mjera i radnji iz svoje nadležnosti s ciljem pronalaska osumnjičenog lica, kao i rasvjetljavanja i dokumentovanja izvršenog krivičnog djela. Naznačene aktivnosti su poduzimane u saradnji s drugim policijskim agencijama u BiH, kao i Obavještajno-sigurnosnom agencijom BiH.
Ubijeni su poznavali osumnjičenog za ubistvo, s obzirom da je imao fast-food na ulazu u zeničku pijacu.
Iste večeri je u naselju Grablje, općina Busovača, pronađeno napušteno vozilo. Policijski službenici Srednjobosanskog kantona, u saradnji s MUP-om ZDK, poduzeli su mjere i radnje iz svoje nadležnosti te su oko 14 sati locirali i uhapsili osumnjičenika na lokalitetu Raško polje kod Busovače, gdje se sakrio u napuštenoj kući. Taylan prilikom hapšenja nije pružao otpor, a kako saznajemo, uz njega je pronađena veća količina novca i nož. Nakon što su ga istražitelji ispitali u Policijskoj stanici Busovača, u jakoj policijskoj pratnji, prebačen je u prostorije MUP-a ZDK.
Odlična saradnja policijskih službi
Policijski komesar MUP-a ZDK, Semir Šut, istakao je da je hapšenje dokaz odlične saradnje kantonalnih policija i obavještajne službe.
– Nakon ovog teškog događaja koji je potresao Zenicu i BiH, sve policijske agencije u državi su bile na nogama. Nakon cjelodnevne i cjelonoćne potrage, uspjeli smo locirati i lišiti slobode osumnjičenog za ovo dvostruko ubistvo. Ovo je rezultat dobre saradnje policijskih agencija, a ponajviše s MUP-om SBK i Obavještajnom agencijom. O svemu je bila informisana Granična policija, Direkcija za koordinaciju policijskih tijela, Federalna uprava policije i kantonalni MUP-ovi -izjavio je Šut i dodao da će pronađeni predmeti biti na forenzičkoj obradi.
– U improvizovanom skloništu su pronađeni određeni predmeti. Vještačenjem ćemo utvrditi je li to sredstvo izvršenja, pretpostavljamo da jeste. Dakle, tu su bili nož, određena količina novca i ostali predmeti koji su sad predmet istrage. Vozilo koje smo pronašli će, također, biti na forenzičkoj obradi u cilju prikupljanja svih dokaza -rekao je Šut i na kraju dodao da je proces jasan iako je u pitanju državljanin Turske, te da će MUP o svemu obavijestiti konzularno predstavništvo te države.