Zima i niske temperature utjecale su na slabu ponudu voća i povrća na zeničkoj pijaci, ali i na posjećenost. Prošlog četvrtka zatekli smo prazne tezge, a Zeničana gotovo da i nije bilo.
Čekajući bolje dane…
Trgovci, vidno nezadovoljni potražnjom i prodajom robe, kako kažu, brinu se kako će na kraju mjeseca izmiriti svoje redovne obaveze.

Burdalić

“Građani slabo dolaze, praznici su prošli pa se i nema para. I ovi što dođu, uglavnom, traže da je roba jeftina, a dobra. Toliko je loša situacija da troškove ne možemo podmiriti dok se od nas traži da svoje obaveze redovno izvršavamo”, kaže trgovac Sifet Burdalić.

Trgovkinja Nezira Karić, koja se bavi prodajom odjeće, sličnog je mišljenja kao i njen kolega, ali se, ipak, nada da će uskoro doći bolji dani. “Potražnja je izuzetno slaba i trenutno najviše prodajem trenerke i donji veš.

Karić

Brinem se kako ću izmiriti obaveze za januar i februar, koji su inače teški, a pogotovo sada dok je pandemija. Nadam se da će u proljeće biti bolje jer je i tada veća potražnja za odjećom”, priča nam Karić.
Prema riječima trgovca Vahidina Delića, njegove mušterije su većinom bili penzioneri, koji su se mogli zateći na pijaci u svako doba dana. Međutim, ipak ih, kako kaže, sve više zamjenjuje mlađa populacija. “Za nas je prednost što mlađi ljudi sve više biraju kupovinu na pijaci, ipak su penzioneri ti koji nam redovno dolaze i koji nam vjeruju”, napominje Delić ističući da, zbog sve većeg broja zelenara, pijaca ima manji značaj. “Gledajući kroz posao koji radim, januar prošle godine je bio za 50% bolji od ovog, iz razloga što su proizvodi bili jefitniji za nabaviti i lakše ih je bilo prodati. Sada je sve skuplje i na minimalnu maržu radimo.

Delić

Rad na pijaci postaje samo za preživljavanje, a uzrok tome je i sve veći broj zelenara koje imamo u gradu”, dodaje Delić.
Briga o imunitetu
Zeničani su na tezgama imali priliku naći voće karakteristično za zimski period, a sezona prehlade i gripe, ali i pandemija koronavirusa, građane je natjerala da se brinu o svom imunitetu. Stoga je, prema riječima trgovaca, upravo najveća potražnja citrusnog voća. “Zbog jačanja imuniteta, trenutno se najviše traže mandarine, kivi, narandža i sok od nara”, kaže Delić. Zeničani su mandarine kupovali po cijeni od 2,50 KM, kivi po 1,30 KM dok su jabuke koštale 1 KM, a nar 3 KM.