Prezentacija rezultata projekta „Sinergijom do lakšeg zapošljavanja u ZDK“, kojeg je implementirala Privredna komora ZDK, zahvaljujući finansijskoj i tehničkoj podršci Fondacije „Helvetas-Moja budućnost“, upriličena je proteklog utorka.
Uradili više od planiranog
Projekat je, prema riječima mr.sci. Diane Babić, predsjednice Privredne komore ZDK, rezultirao uspješnijim rezultatima od planiranih, i bez obzira na pandemiju, zahvaljujući sinergiji svih aktera Zeničko-dobojskog kantona, pa i šire. „Sufinansiranje ovog projekta je bilo u aktivnim mjerama zapošljavanja od strane Federalnog zavoda za zapošljavanje, Vlade Zeničko-dobojskog kantona, putem Ministarstva za rad, socijalnu politiku i izbjeglice, a tu su i naši ključni partneri, Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK, zajedno sa Pedagoškim zavovodom Zenica, MSŠ Tešanj, kao i kompanije iz ZDK, zbog kojih se i dešavaju čitavi ovi procesi, kako bi se zadovoljile njihove potrebe za radnom snagom“, kaže Babić.
Projekt je, sinergijskim zalaganjem svih učesnica, pored ostalog, doprinio zapošljavaaju više od 60 osoba u osam kompanija-članica Privredne komore ZDK. Time uloga Privedne komore ZDK, kao pružaoca usluga kompanijama-članicama na polju organizacije obuka, etabilira i raste. „Uspješno je pilotirana metodologija analize i projekcije potreba poslodavaca za radnom snagom, znanjima, vještinama i sposobnostima, kreirana je zajednička metodologija izrade plana izvođenja praktične nastave za srednje stručne škole i obrazovanje odraslih koji se odvijaju u privrednim subjektima, a kreiran je i Dnevnik za izvođenje praktične nastave u privrednim subjektima, i za srednje stručne škole i za obrazovanje odraslih. Zatim, grupa eksperata je revidirala program obuke mentora, odnosno lica zaduženih za nadzor i implementaciju praktične nastave. Sa zadovoljstvom mogu reći da je već organizirana obuka 15 mentora iz kompanija sa područja ZDK“, kazala je Babić, dodajući da je, na inicijativu Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK i Privredne komore ZDK, uspostavljena Međusektorska radna grupa za unapređenje srednjeg stručnog obrazovanja i obrazovanja odraslih u ZDK, po čemu su prvi u BiH, te time postali primjer dobre prakse u regionu neophodnog međusektorskog i institucijalnog uvezivanja svih neophodnih aktera, da bi se našli i kreirali mehanizmi neophodni za sistemska rješenja i u oblasti obrazovanja i tržišta rada.
Sinergijsko djelovanje svih učesnika
Direktor Fondacije „Helvetas-Moja budućnost“, Sven Dominković je ponosan na saradnju sa Privrednom komorom ZDK, ističući da će biti nastavljena i ove godine. „Prvo smo istražili šta treba privredi ovdje, te smo po tome nudili programe koji vode zapošljavanju. Ono što nam je bitno jeste i sistemski pristup, odnosno uključivanje svih institucija koje su potrebne da bismo došli do cilja. Ponosan sam što ćemo i dalje imati saradnju sa Privrednom komorom ZDK koja je uradila fantastičan posao, te ćemo, zajedno sa privrednim komorama iz Tuzle i Sarajeva, nastaviti djelovati i dalje“, kaže Dominković.
Helena Lončar, direktorica Federalnog zavoda za zapošljavanje, je istakla da je Zavod, još u početku implementacije, prepoznao vrijednost projekta. „Federalni zavod je institucija koja stoji na raspolaganju za sve kvalitetne projekte koje prepoznamo, u skladu sa mogućnostima., i da ih finansijski podržimo, a ovaj projekt je jedan u nizu koji realiziramo zajedno sa Privrednom komorom ZDK. Mi ćemo i dalje, kada prepoznamo da neki projekat može biti od koristi, i za tršište rada, i nezaposlene osobe općenito, za gospodarski rast, biti na raspolaganju i davati podršku“, istakla je Lončar.
Ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK, Spahija Kozlić je istakao da se radi o projektu od izuzetnog značaja. „Radi se o oblastima izuzetno bitnim za Ministarstvo, a to su srednje stručno obrazovanje, odnosno izvođenje praktične nastave i obrazovanje odraslih. Rezultat ovoga jeste plan izvođenja praktične nastave, Dnevnik praktične nastave i obuka eksperata, odnosno lica koja će direktno raditi na praćenju provođenja praktične nastave. Smatram da je kvalitetna praktična nastava u srednjem stručnom obrazovanju i, naravno, obrazovanju odraslih, izuzetno bitna za ovo društvo i to je jedan od prioriteta rada Ministarstva u narednom periodu“, kazao je ministar Kozlić.
Jačanje veze privrede sa obrazovnim institucijama
Kompanija „Pobjeda“ iz Tešnja je od početka dio projekta, a već duži niz godina, sa Privrednom komorom ZDK i resornim ministarstvima, sarađuju na pokušaju unapređenja obrazovanja, te jačanju veze privrede sa obrazovnim institucijama. „I sada smo, svesrdno prihvatili biti dio ovog projekta. Naš interes, kao i interes cijele privrede, jeste da ta saradnja bude što bolja, da se firme i obrazovne institucije povežu na svim nivoima, a posebno na tom srednjem nivou, gdje i nakon srednje škole treba poboljšati taj postobrazovni dio. Ono što je jako bitno, a što je i ovim projektom potencirano, jeste praksa u firmama. To je ono na čemu trebamo raditi, da djeca budu spremna kada dođu u radne organizacije, da mogu prihvatiti ono što je pred njima“, kaže Kasim Kotorić, savjetnik direktora Kompanije „Pobjeda“.