Na nedavno održanoj Izvještajno-izbornoj skupštini Bošnjačke zajednice kulture „Preporod“ Zenica, za novog predsjednika izabran je prof. dr. Ajdin Huseinspahić, univerzitetski profesor iz Zenice, na Katedri za historiju države i prava Pravnog fakulteta UNZE.
Praćenje i analiza svih društvenih procesa
„BZK „Preporod“, kao najstarija bošnjačka kulturna organizacija i organizacija koja je među Bošnjacima najdugotrajnija, izuzmemo li Islamsku zajednicu koja je osnovana ranije, zaslužuje posebno mjesto na bošnjačkoj kulturno-političkoj sceni. Svaka nacija opstaje na određenim temeljima i vrijednostima, koji su svakako i kulturno-akademski, te politički, ekonomski, vjerski. Mi, u Zenici, nosimo taj jedan temelj, a to je ovaj kulturno-akademski. Na nama je teret odgovornosti da analiziramo sve društvene pojavnosti, što i jeste kultura, kako kroz likovni i muzički, tako i druge segmente“, kaže Huseinspahić.
U narednom periodu, ističe Huseinspahić, „Preporod“ ima zadatak da objasni, prvenstveno našoj javnosti i društvu, da ovo nije obična nevladina organizacija, nego da je „Preporod“ bošnjačka zajednica kulture koja, rame uz rame, stoji uz druge dvije kulturne, nacionalne zajednice, Prosvjetu i Napredak. „Naš cilj je fokusirati se na Bosnu i Hercegovinu. Zajedno trebamo doprinijeti jačanju naše države i svijesti o našoj državi, BiH. Kroz tu saradnju, mislim da možemo mnogo toga učiniti. S druge strane, moramo biti svjesni da su u „Preporod“ svi dobrodošli, jer „Preporod“ nije apolitična, nego nadpolitična organizacija, što znači da su svi ljudi, bez obzira na njihovo stranačko opredjeljenje, dobrodošli u Preporod“, kaže Huseinspahić.
Razvijanje i obnavljanje svijesti o bošnjačkoj kulturi i identitetu
„Preporod“ će, ističe, insistirati na tome da se sve bošnjačke političke partije, pojedinci, nezavisni kandidati, okupe pod okrilje „Preporoda“. „Na taj način ćemo vidjeti ko zaista radi u interesu Bošnjaka i BiH. Nama nije cilj ni profit, ni dobit, ni zarada, nama je cilj da imamo podršku vlasti, da smo prepoznati kao posebna organizacija, sa posebnim statusom i da, shodno tome, participiramo na ovoj kulturno-akademskoj i društveno-političkoj sceni. To je temeljna uloga Preporoda“, ističe Huseinspahić, dodajući da će konstantno raditi i na preporodu i obnavljanju svijesti naše države, Bošnjaka i našeg identiteta. „Preporod mora preuzeti taj teret korektivnog političkog faktora. Svjedoci smo da na političkoj sceni često budu donošene određene odluke koje prođu uz određenu ćutnju organizacija koje bi morale da reaguju. Jedno je politička, stranačka reakcija, a potpuno druga, po mom mišljenju i značajnija, je reakcija kulturne scene, odnosno onih koji će to analizirati na jedan adekvatan način, poput akademske zajednice i konstantno upravljati tim procesima, kako ne bi otišli u drugom pravcu“, kaže Huseinspahić.