Proteklog četvrtka održana je 5. sjednica Gradskog vijeća Zenica. Dnevni red, na kojem su bile 24 tačke, jednoglasno je prihvaćen. Prije utvrđivanja Dnevnog reda, gradonačelnik Zenice, Fuad Kasumović je s Dnevnog reda sjednice povukao Inicijativu za pokretanje procedure za proglašenje Parka prirode Babino-Tvrtkovac.
Jednoglasno su usvojeni izvještaji o radu javnih ustanova „Muzej Grada Zenica“, „Gradska biblioteka“, „Bosansko narodno pozorište“ i „Predškolski odgoj i obrazovanje“ za 2019. godinu. Izvještaji o radu JU „Dom zdravlja“ i Apoteke „Zdravlja“ Zenica za 2019. godinu nisu usvojeni. Vijećnici su prihvatili izvještaje o radu i poslovanju JP za upravljanje i održavanje sportskih objekata d.o.o. Zenica i JP „RTV ZENICA“ d.o.o. Zenica za 2019. godinu. U nastavku sjednice, jednoglasno je usvojen Nacrt Odluke o organizovanju i funkcionisanju zaštite od požara i vatrogavstva na području grada Zenica, te upućen u javnu raspravu u trajanju od 30 dana, kao i Prijedlog Odluke o pristupanju i izmjenama Regulacionog plana „Mokušnice“ i Prijedlog Odluke o izmjenama i dopuni Odluke o pristupanju izradi Urbanističkog plana općine Zenica za period 2014-2034. godina.
Prijedlog Rješenja o imenovanju Gradskog pravobranioca u Gradskom pravobranilaštvu Zenica usvojen je, većinom glasova „za“.
Tokom trajanja sjednice, jednoglasno je usvojen Nacrt Programa rada Gradskog vijeća za period od 01.01. do 31.12.2021. godine, te upućen u javnu raspravu u trajanju od 10 dana.
Na samom kraju sjednice, usvojen je Prijedlog Zaključka o izmjeni zaključka o osnivanju skloništa za životinje na teritoriji grada Zenice, dok o Prijedlog rješenja o imenovanju drugostepene komisije vijećnici nisu raspravljali, jer je gradonačelnik Kasumović ovu tačku povukao s Dnevnog reda.