Iz arhive: nesreća u rudniku Raspotočje 2014. godine

U slučaju rudarske nesreće, porodice rudara sa strepnjom gledaju prema članovima čete za spašavanje koji uvijek prvi stižu i nastoje svoje komorate iz jama izvući žive na površinu. Želja da se pomogne kolegama nadvlada osjećaj straha prilikom spuštanja u jamske prostorije. Ovi hrabri ljudi svake godine učestvuju u brojnim intervencijama spašavanja rudara prilikom nesreća u rudnicima, sjećaju se tih prizora ali o njima nerado govore.
Jedna od posljednjih velikih tragedija u jami Raspotočje RMU Zenica dogodila se 4. septembra 2014. godine. Tog dana su, u drugoj smjeni nakon gorskog udara u jami ostala ukupno 34 rudara. Od tog broja njih 29 je dvadesetak sati kasnije uspjelo nakon spasilačke akcije izaći ponovo na površinu, vrativši se svojim kućama. Nažalost, pet komorata je smrtno stradalo. Ova nesreća je još jednom podsjetila javnost u kako teškim uslovima rade rudari.
Trosedmična obuka
U zeničkom naselju Raspotočje nalazi se Centralna stanica za spašavanje u kojoj se obučavaju budući članovi čete za spašavanje ili kako je često nazivaju dreger-četa. To je centar za koordinaciju u slučaju nesreća u rudnicima i njihovi članovi prvi stižu na mjesto nesreće. Zadatak čete je da u svakom trenutku bude mobilna i spremna za intervenciju po pozivu dežurnog iz rudnika. U slučaju intervencije, u svakom momentu, svaki član čete zna koji je njegov zadatak.
Ekipa „Naše riječi“ posjetila je Stanicu i prisustvovala vježbi u dimnoj komori koju su imali članovi dreger-čete.
Da biste postali član dreger-čete trebate proći teorijsku i praktičnu obuku, koja traje 21 dan. Polaznici obuke uče kako se koristi aparat za spašavanje i aparat za identifikaciju jamskih gasova, upoznaju se sa postupcima spašavanja, a nakon obuke komisija ispituje kandidata i odlučuje o tome da li je savladao potrebna znanja i vještine.
Spasioci, odnosno članovi dreger-čete, moraju biti fizički i psihički spremni da odgovore izazovima ovog poziva te se vježbe koje im pomažu da budu “na visini zadatka” održavaju svaki mjesec. Redovni medicinski pregledi, svakih šest mjeseci, jedan su od pokazatelja da su članovi dreger-čete sposobni da učestvuju u akcijama spašavanja, ukoliko je to potrebno.


Simuliranje okruženja
Upravnik centralne stanice, magistar rudarskih nauka, Nermin Gakić, kaže da nakon 21 dan obuke slijedi simulacija u jedinstvenoj dimnoj komori za provjeru psihofizičkih sposobnosti gdje ubacuju maglu te grijačima i zvukovima simuliraju okruženje slično onom kad se desi nesreća u jami.
-To radi svaka ekipa, par dana nakon toga slijedi provjera znanja, članovi čete polažu ispit. Nekad ranije je u smjeni bilo po devet kolega a sad ih imamo po četiri iz rudnika Breze, Kaknja i Zenice. Ranije smo imali rudare i iz Bile i Stranjana. Svakih 21 dan dolazi nova ekipa -kaže Gakić.
Svaki rudnik, po pravilu, treba imati svog člana čete koji predvodi petočlanu ekipu kad se desi nesreća.
– Postoji kompletan plan i program urađen na osnovu pravilnika ogranizacije službi FBiH. Svaki član čete je u toku godine dužan jednom proći ovu komoru. Ovdje se upoznaju s ispitivanjem i korištenjem izolacione opreme, uče o plinovima koji se mogu pojaviti u jami, o sastavu atmosferskog i jamskog vazduha, provjetravanju jame, zarušavanju, gorskim udarima… Naravno, uče i o organizaciji službi spašavanja, instrumentima za indiciranje plinova. Svaki dan je nova tema. Na primjer, jedan dan imamo predavanje o eksploziji ugljene prašine, drugi dan o požarima -kaže Gakić te dodaje da je do sad više od 1.360 članova čete prošlo kroz obuku u zeničkoj Stanici.

Ostatak teksta pročitajte u printanom izdanju