Završena je četvrta manifestacija dodjele nagrada za najbolju sportsku fotografiju godine u BiH. Ovogodišnji pobjednik je Ivan Šebalj iz Sarajeva, dok su drugo i treće mjesto osvojili Zeničani, Jasmin Hadžić i Draženko Jurišić. U doba pandemije sportski događaji su se održavali na drugačiji način i bez publike, ipak nagrađeni fotografi su dočarali atmosferu kroz svoje objektive. Izbor sportske fotografije godine „Tomislav Trojak“ organizuje Udruženje građana „Centar kreativnih aktivnosti“ iz Tuzle u partnerstvu s Ministarstvom kulture, sporta i mladih TK i Bosanskim kulturnim centrom TK.


– Zadivljeni smo radovima fotografa iz cijele BiH koji su se prijavili na konkurs jer su u 2020. godini radili u složenim epidemiološkim uslovima. Zahvaljujući njima tradicija održavanja manifestacije koja se organizuje u čast doajena fotografskog zanata, Tomislava Trojaka, nije prekinuta. Žiri je imao težak zadatak, ali smatram kako su laureati zaslužili priznanja -izjavio je Nedim Salaharević, predsjednik Udruženja Centar kreativnih aktivnosti iz Tuzle.
Na ovogodišnjem konkursu svoje radove, fotografije nastale na sportskim borilištima tokom 2020. godine, poslalo je 27 autora. Najbolji radovi mogu biti primjer evropskoj sportskoj fotografiji, smatra žiri.
– Kod nagrađenih fotografija presudio je kadar, zapravo kompozicija. Jako je teško uhvatiti takav trenutak, a to je u sportskoj fotografiji često ključ -izjavio je Robert Andrejaš, član žirija.
Fotoreporter “Naše riječi”, Draženko Jurišić, izjavio je kako je posebno ponosan jer je nagrada došla pred samo obilježavanje 65 godina rada naše novinske kuće, što joj daje posebnu vrijednost kako za našeg kolegu Jurišića, tako i za kolektiv Naše riječi.
– Fotografija je nastala na utakmici Lige nacija između BiH i Nizozemske koja se igrala na Bilinom polju. Sportska fotografija nije dovoljno zastupljena, posebno u protekloj godini kad smo imali vrlo malo sportskih događaja i moje kolege su imali malo prilike da naprave fotografiju koju bi poslali na konkurs poput ovoga -rekao je Jurišić.
Tomislav Trojak, fotoreporter iz Tuzle, preminuo je 2015. godine. Između ostalog, svojim aparatom zabilježio je XIV Zimske olimpijske igre 1984. godine u Sarajevu, te finale Kupa evropskih prvaka 1989. godine kada su košarkašice tuzlanskog Jedinstva postale prvakinje Evrope.