Ministar zdravstva i predsjednik Kriznog štaba Zeničko-dobojskog kantona dr. Adnan Jupić izjavio je da je epidemiološka situacija u našem kantonu i dalje nepovoljna, ali se posljednjih sedmica bilježi blagi pad broja oboljelih i hospitaliziranih pacijenata. U prethodnih sedam dana u ovom kantonu su registrirana 143 nova slučaja virusa Covid-19.
Ukupna smrtnost
Do sada je registrirano ukupno 6.939 slučajeva, od kojih je aktivnih 195, a oporavilo se 6.229 osoba. Od posljedica virusa Covid-19 preminulo je 510 osoba, a imajući u vidu da ZDK ima 380.000 stanovnika, stopa smrtnosti iznosi 134 osobe na 100.000 stanovnika.
“Ukupna smrtnost je mnogo manja nego u naprednim zemljama i okruženju, bolja nego u Srbiji, a na razini Hrvatske, što pokazuje da se sa ograničenim kapacitetima ipak nosimo sa pandemijom”, rekao je dr. Jupić u petak nakon sjednice Kriznog štaba ZDK.
Spremni za vakcinaciju
Izrazio je nadu da će se epidemiološka situacija bitno popraviti vakcinacijom stanovništva, za koju je zdravstveni sistem ovog kantona odavno spreman. Urađeni su potrebni protokoli, a ove sedmice će se izvoditi simulacije vakcinacije.
“Sam dolazak vakcina nije u našoj nadležnosti. Pokušali smo sve da iznađemo mehanizme da ZDK nabavi vakcine, međutim to trenutno nije realno s obzirom na zakone o lijekovima i javnim nabavkama”, rekao je Jupić.
Britanski soj
Komentirajući informacije da su u ZDK-u registrirana dva slučaja britanskog soja koronavirusa, Jupić je rekao da su ti slučajevi potvrđeni na Veterinarskom fakultetu u Sarajevu gdje ZE-DO kanton ne šalje uzorke za testiranje, te da pretpostavlja da su ovi uzorci do laboratorija došli putem privatnih ustanova. Naveo je da je Ministarstvo zdravstva ZDK u kontaktu sa nadležnim institucijama Federacije BiH.
“To je pitanje kojim se treba baviti struka koja će istražiti kakav je virus i sagledati hoćemo li primjenjivati nove mjere”, rekao je Jupić. Naglasio je da dosadašnja saznanja o novim sojevima ovog virusa ne ukazuju na to da bi bilo potrebno mijenjati epidemiološke mjere te da ne treba strašiti građane, nego ih pozivati na oprez i pridržavanje važećih mjera.