Član glumačkog ansambla Bosanskog narodnog pozorišta Zenica (BNP), Haris Burina, riječima “vi ste moji i ja sam vaš” će za Dan grada Zenice završiti svoju jubilarnu 200. izvedbu monodrame Ćorkan. Njegovo djetinjstvo i gimnazijski dani vezani su za BNP. Glumom se počeo baviti kao član Dječije scene tadašnjeg Narodnog pozorišta Zenica. Bio je prvi Zeničanin koji je diplomirao na Akademiji scenskih umjetnosti te postao prvi zenički diplomirani glumac. Već u toku studija ostvaruje neke od zapaženih uloga u teatru i na filmu: Audicija, Tetovirano pozorište, Otac na službenom putu, Kuduz…
Ćorkan je rođen u Zenici
– Ćorkan je rođen u Zenici i prirodno je da svoje najvažnije datume slavi sa zeničkom publikom, a u međuvremenu da ga predstavlja kao grad -kaže Burina na početku razgovora za „Našu riječ“.

Prvi intervju
Moja radost i ponos je da sam svoj prvi profesionalni intervju dao upravo za „Našu riječ“ s kojom sam, slobodno mogu da kažem, rastao zajedno kao što je i „Naša riječ“ rasla s ovim gradom. U Sarajevo sam otišao s tretmanom kao da smo mi Zeničani nedovršeni i gladni velikog grada. Moj rad na Akademiji bio je takav da sam učestovao u svemu što je predstavljalo Akademiju u bivšoj državi i svijetu. Moj rad je bio takav da ta Akademija nije tačno 13 godina primila niti jednog Zeničanina upravo zato jer sam bio toliko superioran i time proizvodio ljubomoru-kaže Burina.


NR: Vaš rad nije bio vezan samo za ličnu karijeru, uvijek ste putujući vezali svoje ime za Zenicu. Neupitna je ljubav omladine i građana prema Vama.
BURINA: Da, što je vrijeme više prolazilo, moja odgovornost je bila sve veća. Evo već 40 godina predstavljam ovaj grad u koji sam donio brojne nagrade, a u njemu samom učestvovao sam u manje-više svim događajima, od kulture, sporta i humanitarnog rada. Nije mi lako s tim se nositi, ali ljepšeg osjećaja nema kad lično poznajete publiku za koju igrate.

Filmografija
Osim u pozorištu, Burina je ostvario i veliki broj značajnih uloga igrajući na filmu i u TV-serijama. Između ostalih, izdvajaju se uloge na sljedećim filmovima: „Nebo iznad krajolika“, „Nafaka“, „Dobro uštimani mrtvaci“, „Prva plata“, „Go West“, „Bulevar revolucije“, „Operacija Cartier“, „Kuduz“, „Poltron“, „Klopka“, „Otac na službenom putu“, kao i uloge u TV-serijama: „Tata i zetovi“, „Crna hronika“, „Sa 204-272“, „Veliki talenat“, „Lud, zbunjen, normalan“, „Viza za budućnost“, „Pečat“ i mnogim drugim.

Zenica se može pohvaliti da je jedini grad u Evropi koji ima glumca dvostrukog pobjednika na najvećem svjetskom pozorišnom festivalu u Edinburghu (1987. i 2003. godine). U prvom intervjuu nakon dodjele nagrade, izjavio je novinaru pariškog lista „Le Monde“ da je rođen u Zenici i na taj način mnogo rekao o sebi i svom rodnom gradu. Donio je mnoge nagrade u Zenicu a sam Grad mu još nije uzvratio. Uz smijeh je dodao kako se nada da ga nisu stavili na spisak dobitnika posthumnih nagrada.
Čelik-veliki klub i velika ljubav
NR: Znamo da ste vezani za nogomet, bili ste pionir Čelika. Kako danas gledate na dešavanja na Bilinom polju?
BURINA: „Robijaši“ najbolje znaju koliko sam vremena, prijateljstva i ljubavi podijelio s njima. Mi zaslužujemo veliki klub jer Čelik to jeste. Živim za novu premijerligašku utakmicu na našem stadionu a to će sigurno biti uskoro.
NR: Možete li nam odati planove za budućnost?
BURINA: Vrijeme je da moja kuća (BNP, op.a.) postavi jedno veliko klasično djelo koje će biti napravljeno 100% našim snagama. Pandemija mi je prvo došla kao pauza, pa me otuđila, kao i sve ostale. Sad sam zahvaljujući njoj resetovan i gladan posla. Pravim pozorišne, televizijske i filmske planove. U ovoj godini ćemo konačno snimiti film o Pišonji i Žugi. Smisao mog posla je predstavljanje publici, samim tim i našeg grada.
Na kraju samo možemo potvrditi riječi iz „Ćorkana“, mi smo njegovi i on je naš, stvarno Haris Burina.