Izvještaj Kriznog štaba Ministarstva zdravstva o epidemiološkoj situaciji u Zeničko-dobojskom kantonu bio je centralna tačka jučerašnje sjednice Vlade ZDK-a. Ministar zdravstva dr. Adnan Jupić, direktor Instituta za zdravlje i sigurnost hrane u Zenici dr. Senad Huseinagić, direktor Kantonalne bolnice Zenica prof. dr. sc. prim. Rasim Skomorac i direktor Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Šemsudin Muhić upoznali su članove Vlade sa stanjem u ovom kantonu, kao i aktivnostima koje se preduzimaju kako bi se usporilo širenje pandemije virusa Covid-19.
Teška situacija
Vršilac dužnosti premijera Mirnes Bašić rekao je da je situacija teška, ali da se zasad neće donositi restriktivnije mjere, nego će se insistirati na poštivanju postojećih mjera, kao što su nošenje maski, održavanje distance i izbjegavanje masovnih okupljanja. Od Uprave policije i Kantonalne uprave za inspekcijske poslove zatraženo je da pojačaju aktivnosti kako bi se suzbilo širenje virusa.
Vlada je potvrdila opredjeljenje da će finansijski podržati sve ove aktivnosti, a posebno mjere Ministarstva zdravstva i aktivnosti zdravstvenog sektora. Na sjednici je doneseno nekoliko zaključaka koje će razmotriti Krizni štab i potom prezentovati Vladi.
“Od ovog momenta sve odluke Kriznog štaba će se potvrđivati na Vladi i one će praktično biti odluke Vlade”, rekao je Bašić, apelirajući na građane da poštuju mjere kako bi na taj način pomogli zdravstvenom sektoru u borbi protiv ove pošasti.
Aktivnosti policije
Uprava policije ZDK je tokom protekle sedmice, imajući u vidu pogoršanje epidemiološke situacije, naložila svim policijskim službenicima intenzivno poduzimanje mjera, prije svega na upozoravanju građana koji ne poštuju mjere, kako u pogledu nošenja maski tako i u pogledu poštivanja zabrane kretanja. Komesar Šut naglašava da se zasad radi o mjerama upozorenja.
“Naša namjera niti želja nije da kažnjavamo i izdajemo prekršajne naloge. Bili bismo najsretniji kada bi svi građani shvatili da će pomoći i policiji i zdravstvenom sektoru, koji je u ovom momentu u jako teškoj situaciji, da poštivanjem ovih mjera olakšavamo svima koji su u ovom trenutku nalaze u Kantonalnoj bolnici Zenica”, rekao je Šut.
Popunjena intenzivna njega
U KBZ-u trenutno je smješteno 104 pacijenta od kojih je većina sa veoma teškom kliničkom slikom. Kapaciteti intenzivne njege su popunjeni, tako da KBZ ima ozbiljne poteškoće u svakodnevnom obezbjeđenju zdravstvene njege za oboljele od korona virusa. Direktor KBZ-a prof. dr. sc. prim. Rasim Skomorac naveo je podatak da su u zadnjih 15 dana od korona virusa u ovoj bolnici preminule 62 osobe.
“Nalazimo se u najtežoj situaciji od izbijanja pandemije. U periodu od marta do maja prošle godine imali smo i do 120 pacijenata, ali su to bili pacijenti sa daleko lakšom kliničkom slikom. Sad se ne radi o tim brojkama, iako im se primičemo, ali se radi o izuzetno teškim pacijentima koji troše ljudske, materijalne i sve druge resurse koji ima zdravstveni sistem, a pogotovo Bolnica”, rekao je Skomorac.
Ministar zdravstva i predsjednik Kriznog štaba ZDK dr. Adnan Jupić rekao je da epidemiološka situacija nije toliko loša i kritična, koliko je zabrinjavajući broj teških slučajeva u KBZ-u.
“Zdravstveni sektor daje sve od sebe da izbjegne kolaps zdravstvenih ustanova. Zdravstveni radnici su to do sada uspijevali, ali daju svoj maksimum. Moramo apelirati na svijest građana da nam pomognu u ovom periodu da se situacija smiri i da preživimo do poboljšanja situacije i dolaska vakcina”, rekao je Jupić.
Stanje u školama
Situacija je pogoršana i u osnovnim i srednjim školama. Prema evidenciji Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport, u sedmici od 23. februara do 2. marta zabilježen je veliki rast broja oboljelih i osoblja u izolaciji. Zaraženo je 25 nastavnika i 9 učenika, a u izolaciji je 129 učenika te 29 nastavnika i osoblja škola.
“Broj zaraženih koronom u tih sedam dana je povećan za 30 posto u odnosu na prethodnu sedmicu, a broj osoba koje su u izolaciji veći je za čak 60 posto”, rekao je ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta Spahija Kozlić.