Kantonalni štab civilne zaštite Zeničko-dobojskog kantona svečanom sjednicom obilježio je Međunarodni dan civilne zaštite 1. mart. Bila je ovo prilika da se analizira funkcionisanje struktura civilne zaštite i KŠCZ-a tokom pandemije virusa Covid-19.


Upravljanje procesima
Načelnik KŠCZ i direktor Kantonalne uprave civilne zaštite Džavid Aličić ocijenio je da je Štab uspješno odgovorio svim izazovima stanja nesreće i procese sve vrijeme držao pod kontrolom. “Tokom pandemije dok smo upravljali krizom donijeli smo 27 naredbi koje su bile provodive, četiri odluke i 17 zaključaka. Bili smo u poziciji da, osim logističke podrške, upravljamo procesima u našem kantonu i mislim da smo to jako dobro radili”, rekao je Aličić.

Uprava policije ZDK

Nabavka opreme
Aličić se zahvalio svim članovima KŠCZ-a, kao i svim službama Kantonalne uprave civilne zaštite koje su prošle godine bile angažirane ili su bile u pripravnosti. Također, zahvalio je institucijama koje su provodile naredbe KŠCZ-a, posebno Upravi policije ZDK-a i Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove ZDK, naglašavajući da, ipak, najveće zasluge ima zdravstveni sistem u ZDK. Aličić se zahvalio i Vladi ZDK-a koja se opredijelila da nabavku medicinske i zaštite opreme vrši putem KUCZ.

Kantonalna uprava za inspekcijske poslove ZDK

“Smatram da smo u potpunosti odgovorili tom zadatku. Vrijednost opreme koja je nabavljena preko KUCZ iznosi 3 miliona KM, a nabavka je izvršena “bez ijedne mrlje” po čemu trebamo biti primjer kako se vrše javne nabavke”, kazao je Aličić.

Ostatak teksta pročitajte u printanom izdanju