Prošle sedmice je u svim gradovima i općinama Zeničko-dobojskog kantona obilježen 1. mart, Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine, jedan od najvažnijih datuma u historiji naše domovine. Brojne delegacije zakonodavne i izvršne vlasti, političkih partija, udruženja i organizacija su obišle spomen-obilježja te polaganjem cvijeća odale počast.
Istaknuto je da su građani BiH na referendumu 29. februara i 1. marta 1992. godine, njih 64 posto, izjasnili se za demokratsku i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih naroda i građana.
Na zeničkom spomen-obilježju „Kameni spavač“, polaganje cvijeća i odavanje počasti prvo su upriličili predstavnici Vlade i Skupštine Zeničko-dobojskog kantona, a predsjedavajući Skupštine ZDK, Ćazim Huskić, rekao je da je ovo ko zna koji po redu rođendan naše domovine.
– Ovaj rođendan je morao biti potvrđen krvlju našeg naroda i ne želim da se to ikada i bilo gdje na svijetu ikome više dogodi -rekao je Huskić.
Gradska uprava Zenice program obilježavanja Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine počela je polaganjem cvijeća na spomen-obilježju Papirna nakon čega je centralni program održan na spomen-obilježju Kameni spavač u centru Zenice. Predstavnici političkih stranaka, udruženja i Pravnog fakulteta u Zenici položili su cvijeće i odali počast poginulim borcima i civilnim žrtvama rata, a hor Kasiopeja izveo je pjesme „Zemljo moja“ i „S one strane Plive“.