Vlada Zeničko-dobojskog kantona saopćila je da s gnušanjem odbacuje učestale medijske napade skupštinske zastupnice Sanje Renić na Vladu i njene zaposlenike, posebno ministra privrede Zlatka Jelića i njegove saradnike.
Dezinformacije i insinuacije
“Medijski istupi zastupnice Naše stranke Sanje Renić obiluju dezinformacijama i insinuacijama, čiji je jedini cilj diskreditovanje izvršne vlasti ZDK-a i ubiranje jeftinih političkih poena. Pomenuta zastupnica bez valjanog osnova, a uz pomoć svojih insajdera u Ministarstvu privrede, pokušava inkriminisati rad ministra Jelića i procedure unutar ovog ministarstva, istovremeno nevješto optužujući čitav niz državnih službenika u institucijama ZDK”, saopćeno je iz Vlade.
Tvrdnje da su ovlasti i nadležnosti pomoćnika ministra u Ministarstvu privrede nezakonito prenesene na savjetnicu ministra Vanju Udiljak, iz Vlade odbacuju kao apsolutno netačne!
“Gospođa Udiljak imenovana je na upražnjeno mjesto pomoćnika ministra po procedurama koje je vodila Agencija za državnu službu u FBiH, te vrši poslove i ovlaštenja koja joj pripadaju po organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta u ovom ministarstvu. Pomoćnik ministra, kojeg gospođa Renić spominje u svojim medijskim istupima, ranije je suspendovan na 10 dana, zbog neovlaštenog učešća u radu nadzornog odbora jednog privrednog subjekta, a privremena suspenzija izrečena je u okviru provedenog disciplinskog postupka. Trenutno ima sve ovlasti i nadležnosti pomoćnika ministra koje mu pripadaju po unutrašnjim aktima Ministarstva za privredu”, navode iz Vlade, te dodaju da su “netačne i neozbiljne” i tvrdnje o navodno nezakonitom unapređenju dvoje državnih službenika u Ministarstvu za privredu, “jer su sve procedure provedene u skladu sa zakonom te nakon prethodno dobijenog mišljenja Ministarstva finansija i saglasnosti Komisije za davanje prethodne saglasnosti za popunu upražnjenih radnih mjesta u kantonalnim organima uprave”.
“Pomenuta unapređenja bila su predmetom provjere upravne revizije Ministarstva za pravosuđe, koja nije uočila bilo kakve nepravilnosti u provedenim procedurama”, ističu iz kantonalne Vlade.

Ostatak teksta pročitajte u printanom izdanju