Halilović

Sve veća potražnja meda otvara velike mogućnosti za ozbiljniji razvoj pčelarstva u Bosni i Hercegovini. Pored veće finansijske podrške, od velikog značaja je i medijska promocija pčelarstva, podučavanje djece i odraslih o ulozi pčela u čovjekovom životu i ishrani, ali i edukaciji samih pčelara.
Upravo zato, kroz naš projekat „Pčele i ljudi“, koji realizujemo uz podršku Ministarstva za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu ZDK, između ostalog, upoznajemo čitateljstvo sa značajem pčela za ljude i prirodu, opasnosti sa kojima se sučavamo i koje su dovele u pitanje opstanak pčela na planeti, prezentujemo mjere koje se poduzimaju uz podršku Ministarstva i koje ubuduće treba poduzimati, kada je u pitanju zaštita zdravlja pčela i razvoj pčelarstva, ali i donosimo priče o pčelarima.
Cijela porodica uključena u proizvodnju
Porodično “Pčelarstvo Halilović” iz Zenice osnovano je 1997. godine. U proces proizvodnje meda uključena je cijela porodica Halilović, Zejnir, Ismeta, Amar, Ahmed, Sedina i Zineta, s kojom smo i ragovarali o njihovim počecima bavljenja pčelarstvom, proizvodima koje kupcima nude, ali i o tome koje proizvode je potrebno koristiti u ovom vremenskom periodu, te na koji način prepoznati pravi med.
„Za proizvodnju meda i mednih proizvoda smo se odlučili nakon osnivanja većeg broja košnica. Razlog zbog kojeg smo odlučili krenuti dalje u proizvodnju raznih proizvoda je i sam slogan koji glasi: “Kao hranu koristite med, da ga ne bi koristili kao lijek”. Što se tiče samog početka bavljenja pčelarstvom, moram reći da je svaki početak težak, pa je tako bilo i kod nas. Ali, kako su godine odmicale, moji svekar i svekrva su proširivali i usvajali nova znanja, prisutvovali mnogim predavanjima, tako da, danas, svoje znanje prenose na nas, mlađu populaciju. Također, sada postoje i savremenije tehnologije koje olakšavaju sam proces rada oko pčela. O pčelama i pčelarstvu bi se mnogo toga moglo pričati. To je jedan sladak i bolan hobi, za koji je potrebno dosta slobodnog vremena strpljenja i ljubavi prema tom poslu. Moja porodica ima sve to i zahvalna sam dragom Bogu, što sam dio ove porodice“, kaže Zineta Mešeljević Halilović.
Loše vremenske prilike utjecale su na značajan pad prinosa pčela u cijeloj Bosni i Hercegovini, tokom protekle godine, a ista situacija je i kod porodice Halilović. Trenutno posjeduju 90 košnica pčela. „Selimo ih na razne djelove ovog područja, a to su: Topčić polje, Bistričak, Nišićka visoravan, Bosanski Novi, Kupres“, kaže Mešeljević Halilović. Proizvode koje nude kupcima su: med, propolis, borove iglice, matična mliječ u medu ili bez, polen-med, čisti polen, propol-med. Također, proizvode i mehleme za razne bolesti. „Poznato je da je med jedan od najboljih prirodnih proizvoda jer posjeduje brojna ljekovita i nutritivna svojstva, koja ga čine nezaobilaznim dijelom zdrave ishrane. Propolis je dobar za rane, opekotine, zubobolju, dezinfekciju desni, fistula, herpesa, bubuljica, dok borove iglice pomažu kod ublažavanja simptoma prehlade, a i dobar su čistač pluća. Za ovaj period, u vrijeme koronavuirusa, preporučujemo med, propolis i borove iglice jer imaju jak efekat za gripe i prehlade“, objašnjava Mešeljević Halilović.

Ostatak teksta pročitajte u printanom izdanju

PROJEKAT PODRŽAVA MINISTARSTVO ZA POLJOPRIVREDU,
ŠUMARSTVO I VODOPRIVREDU ZDK