Laureati ovogodišnjih priznanja Grada Zenica

U povodu 585. rođendana Grada Zenica, protekle subote, u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica, održana je svečana sjednica Gradskog vijeća Zenica, uz poštivanje svih higijensko-epidemioloških mjera.. Zbog pandemije koronavirusa, svečana sjednica nije bila otvorena za širu javnost a, uz gradske vijećnike, svečanoj sjednici prisustvovao je gradonačelnik Fuad Kasumović, njegovi pomoćnici, dobitnici javnih priznanja Grada Zenica i policijski službenici PU Zenica I.
Ljepša i naprednija Zenica

Gradonačelnik Kasumović uručio zahvalnice policijskim službenicima PU Zenica

Na samom početku svečanosti, prisutnima se obratio predsjedavajući Gradskog vijeća, Almir Babajić, koji je svim Zeničankama i Zeničanima čestitao Dan Grada, ali i izrazio čast što predvodi Gradsko vijeće. “Pet stotina osamdeset i pet godna historije spominjanja imena Zenica nam daje za obavezu da čuvamo historiju ovoga grada, ali i da brinemo o njenoj budućnosti. Današnja svečana sjednica pokazuje da to i radimo. Naglašavamo godinama da su mladi budućnost i nosioci promjena u našem društvu, i oni to, zaista, i jesu. Znanje, inovativnost, kreativnost pripadaju njima, a dokaz je i organizacija i facilitacija današnje manifestacije od strane grupe mladih Zeničana i Zeničanki koji učestvuju u projektu „Iz mlade Z(j)enice“. Nagrade smo dodjelili i zahvalili se ljudima koji su ostavili veličanstven trag u životima svih nas u prethodnom periodu”, kazao je, između ostalog, Babajić.
Prisutnima se, prigodnim govorom, obratio i gradonačelnik Kasumović, čestitavši svima Dan Grada te podsjetivši na historiju Zenice. Istakao je da “oni koji su se rodili ovdje i oni koji žive u Zenici, mogu biti ponosni na ovaj grad, njegovu prošlost, ljepotu i suživot u njemu”. “Nažalost, punih godinu dana živimo u uslovima pandemije koja je pogodila cijeli svijet. Donijela je potpuno drugačiji način življenja, promijenila je našu svakodnevnicu i sve ono na što smo do pojave ovog opakog virusa navikli. Međutim, uvjeren sam da će nabavka vakcina riješiti pitanje zdravlja građana. Kao gradonačelnik četvrtog po veličini grada u državi, zajedno sa Gradskom upravom, poduzeo sam niz mjera na suzbijanju pandemije, a da pri tome građani ne trpe nego da uvijek budemo njima na raspolaganju i na usluzi. Smatram da smo, kao lokalna zajednica, učinili najviše na očuvanju privrede i radnih mjesta. Trebate znati da se u posljednje četiri godine Grad Zenica nije zadužio nijednu marku, dok su ostali nivoi vlasti, gradovi i općine to činili”, kazao je, između ostalog, gradonačelnik Kasumović.
Sumirajući realizovane aktivnosti od posljednjeg rođendana Grada, istakao je činjenicu da je realizovano preko 60 ugovora kada je u pitanju rekonstrukcija postojeće i izgradnja nove putne mreže, da je za unapređenje poljoprivrede utrošeno preko 720.000 KM, da je modernizacija Poslovne zone „Zenica I“ rezultirala stotinama novih radnih mjesta i prihodima sa preko četiri miliona KM, te da je za kratko vrijeme ova zona postala mali grad preduzeća, gdje se nalazi 95 firmi sa preko 1.200 zaposlenih…
“Pretpostavke za brži privredni razvoj počeli smo stvarati ali nam je potrebno zajedništvo oko ključnih pitanja za sudbinu grada, kao i hrabrost i vjera u vlastite snage i sposobnosti. Zbog toga apelujem na svijest o odgovornosti svih koji doprinose napretku u našem gradu. Ljepša i naprednija Zenica treba da nam je svima cilj. Ne samo zbog današnjih generacija, nego i zbog onih koje dolaze. Želimo da buduće generacije ne napuštaju ovaj grad i ovu državu, nego da svoje planove vežu za Zenicu. Zato okrenimo se budućnosti jer svako od nas, na svoj način, može doprinijeti boljem i ljepšem ambijentu za život u ovoj kotlini. Naša je budućnost u Evropi, a Zenica je oduvijek bila i ostala – i bosanska i evropska”, kazao je gradonačelnik Kasumović.
Potom je gradonačelnik Kasumović uručio zahvalnice policijskim službenicima PU Zenica i to: načelniku Admiru Gaziću, Adnanu Duranoviću, Damjanu Vidoviću, Nedžadu Hačimiću i Faruku Begiću.

Ostatak teksta pročitajte u printanom izdanju