Pod okriljem noći i u vrijeme zabrane kretanje, uništena je i opljačkana kutija sa dobrovoljnim prilozima u džamiji u Moševcu kod Maglaja. Kako nam je rekao Samir ef. Muminović, imam džamata Moševac, sretna je okolnost da prostor džamije nije demoliran kao ni divanhana sa bibliotekom a ni u kutiji sa dobrovoljnim prilozima nije bila značajnija svota novca. Ovo nije prvi put da se moševačka džamija nađe na meti lopova jer su prije nekoliko godina ukradeni bakarni oluci. Počinioci ovog krivičnog djela su poznati, pa se očekuje da policija pronađe i kradljivca dobrovoljnih priloga.
Vijest o pljački naišla je na oštre osude javnosti. „Bilo je oštrih osuda ovog djela, podrške ali i pokušaja da se cijeli slučaj ispravno razumije. Sve svoje prijatelje pozvao sam da zadržimo prisebnost i ne prizivamo ni na koga prokletstvo, nego da pokušamo dublje shvatiti ovaj slučaj. Jer neki kradu jer im je to ‘zanat’, a postoji vjerovatnoća da je neko ovo uradio u očaju, zato što mu je zbilja potrebno“, kazao nam je Samir ef, Muminović, imam džemata i rekao da mu se već javio kolega iz Norveške sa željom da namiri ukradeni iznos, a pretpostavlja se da je u kutiji bilo do 150 KM.
Prema riječima ef.Muminovića živimo u vrlo bremenitom vremenu i cijela situacija u državi pogoduje ovakvim nečasnim djelima. „Najbolje je da ne žurimo sa osudama, iako se ovo ničim ne može opravdati. Postoje procedure kako se ovakvi slučajevi rješavaju“, dodao je ef. Muminović koji se čak putem društvenih mreža obratio osobi koja je ukrala dobrovoljne priloge. „Pretpostavio sam da je ta osoba to uradila iz očaja i da joj to nije ‘zanat’, pozvao sam da mi se javi, da ja neću otkriti identitet.
Svi mi kada uradimo nešto što nije lijepo, imamo grižu savjest , a moja je prepostavka da su toj osobi trebale pare i da je ovo uradio iz očaja. Jedan moj džematlija je kazao da je ta osoba tražila pomoć, sigurno bi joj se pomoglo. Iznos koji se nalazio u kutiji, sigurno nije bio vrijedan pretpljenog straha i šunjanja oko džamije u gluho doba noći“, dodao je ef. Muminović.