Svjetski dan borbe protiv alkoholizma obilježen je 1. aprila. Stručnjaci upozoravaju da prekomjerna konzumacija alkohola može imati štetne posljedice po zdravlje pojedinca, ali i uzrokovati porast nasilja, razaranje porodica i druge društvene probleme.
Potrebno je i neophodno liječenje
U današnjem vremenu pandemije, nesigurnosti i osjećaja beznađa, kako ističe prim. mr. sc. Amir dr. Čustović, direktor JZU Zavod za bolesti ovisnosti ZDK, zdravstvene ustanove u kojoj se liječe oni koji su zakoračili u bolesti ovisnosti, potreba za psihološkom pomoći je vrlo izvjesna, ali pokušaj samopomoći, samoterapije, upotreba nekih hemijskih štaka, u prvom redu alkohola, također je moguća. „Ovo je vrijeme krize, vrijeme kada je pandemija novog koronavirusa učunila čitav svijet mjestom nesigurnog življenja za čovjeka.

Prim. mr. sc. Amir dr. Čustović

U pokušaju iznalaženja mogućnosti da prevaziđe svoje anksioznosti, strahove, nesigornosti i neizvjesnosti, pojedinac često pokušava naći neku hemijsku poštapalicu, psihoaktivnu suspstancu, u prvom redu alkoholu. Kao i svaki drugi prevarant, alkohol najprije napada naivne, nudi im opuštenost, dobro raspoloženje, daje lažnu snagu i samopouzdanje. Ako se jednom uđe u začarani krug zavisnosti od alkohola, teško se iz njega samostalno izlazi. Potrebno je i neophodno liječenje ove teške bolesti“, kaže prim.mr.sc.dr. Čustović.
Alkohol se ubraja u grupu bolesti zavisnosti, a prim.mr.sc.dr. Čustović upozorava da se ne radi ni o kakvoj lošoj navici, kako se to često želi reći i naglasiti. „Po rasprostranjenosti, odnosno broju oboljelih, alkohol se nalazi na trećem mjestu, odmah iza kardiovaskularnih bolesti i tumora“, upozorava prim.mr.sc.dr. Čustović, ističući da dugotrajnu upotrebu alkohola i njegove posljedice osjećaju, osim samih zavisnika, i njihove porodice. „Alkoličar nikada nije sam u svojoj bolesti, već oko njega često pate i njegovi najbliži, njegova porodica, Nijedna ovisnost, pa tako ni alkoholizam, ne počinje kao neugoda. Svaka počinje kao neko prijatno iskustvo, a ta prijatnost može da bude prvi korak u začarani krug pakla koji zovemo alkoholizam. Zato budite odogovorni prema sebi, svojim najbližima, zajednici“, kaže prim.mr.sc.dr. Čustović.

Ostatak teksta pročitajte u printanom izdanju