Predsjednik Žirija Mensur Sinanović uručio Plaketu Vladi Zeničko-dobojskog kantona

U Bosanskom narodnom pozorištu Zenica, 24. marta ove godine, upriličena je svečana promocija najboljih sportašica i sportaša, sportskih kolektiva, sportskih trenera, radnika i onih koji su sportu Zeničko-dobojskog kantona dali zapažen doprinos. Organizator ovogodišnje, 64. po redu, Manifestacije „Sportista ZE-DO kantona 2020“, koja je održana uz poštivanje svih higijensko-epidemioloških mjera, bila je NIPD „Naša riječ“, a generalni pokrovitelj Vlada Zeničko-dobojskog kantona. Nažalost, zbog situacije uzrokovane koronavirusom, ovogodišnjoj Manifestaciji nisu mogli prisustvovati gosti, nego samo nagrađeni sportisti i predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti, te privrednici koji su uručili priznanja i nagrade.

Promocija najboljih u časopisu „ZE-DO sport“
Kao i proteklih godina, dio Manifestacije je specijalno izdanje, časopis ZE-DO sport, kojeg je pripremila redakcija „Naše riječi“, a u kojem su predstavljeni svi dobitnici priznanja i nagrada promovirani na završnoj Manifestaciji.

„NIPD ‘Naša riječ’ je i ove, kao i prethodnih godina, bila na visini zadatka, kada je u pitanju organizacija Manifestacije. Zahvaljujemo se svima onima koji su pomogli organizaciju Manifestacije, a posebno Vladi i premijeru Zeničko-dobojskog kantona, odnosno Ministarstvu za obrazovanje, nauku, kulturu i sport. Ostaje žal jer Manifestaciji, zbog epidemioloških mjera, nisu mogli prusutvovati brojni ljubitelji i poštovaoci sporta koji, također, daju pečat svečanoj promociji“, kaže direktor Manifestacije, Sajto Ćehović.

Ministar Kozlić uručio priznanja najmlađima
Najbolji seniori u 2020. godini

Ponosni na naše sportiste
Premijer Mirnes Bašić, koji je na čelu Vlade Zeničko-dobojskog kantona, koja konkretnom podrškom, materijalnom i finansijskom, odaje priznanje sportistima za uspjehe koje postižu na sportskim borilištima širom svijeta, ističe da je ponosan što Zeničko-dobojski kanton ima sportiste koji na najbolji način predstavljaju naš kanton i našu domovinu Bosnu i Hercegovinu. „Ponosni smo na našeg Amela Tuku, Hamzu Alića, Mesuda Pezera, Ahmeda Hrnjića, Elvedinu Muzaferiju i čitavu plejadu sportista, posebno mladih, koji nižu uspjeh za uspjehom. Vlada prati uspješne i perspektivne sportiste i istovremeno animira građane da se bave sportom, ne samo radi sportskih odličja, nego zato što je sport najsigurniji put da se udalje od poroka današnjice, socijaliziraju te jačaju tijelo i duh. Perspektivnim sportistima dajemo stipendije, pomažemo rad klubova i odlazak na takmičenja, uključujući i sportske klubove osoba sa invaliditetom, te plaćamo kotizacije i registracije klubova”, kaže Bašić.

Predsjednik Žirija, koji je vršio odabir najboljih sportista, sportskih klubova, sportskih radnika,… bio je Mensur Sinanović. Pored njega, članovi Žirija su bili i: Almir Aganović, Dženan Dedić, Redžep Građan, Draženko Jurišić, Vlado Lučić, Senad Goralija, Aziz Kevelj i Martin Grujo.
Održane su i dvije sjednice Organizacionog odbora, na čijem čelu je bio Mirsad Čizmo. Direktor Manifestacije bio je Sajto Ćehović.

Popularizacija sporta
Ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport prof.dr. Spahija Kozlić ističe da je podrška Manifestaciji rezultat politike da se afirmacijom uspjeha sportista, ekipa i trenera doprinese dodatnoj popularizaciji sporta, a mladi naraštaji širom ovog kantona podstaknu da se bave sportom. Sportom se, poručuje, borimo protiv pošasti današnjice, droge, alkoholizma, maloljetničke delikvencije i netolerancije, ali i sve izraženije fizičke neaktivnosti, posebno kod mladih, tako da je misija sporta i bolje zdravlje svih stanovnika ZDK.
Za najbolje sportiste Zeničko-dobojskog kantona u 2020. godini proglašeni su članica Skijaškog kluba „ZE-2010“ Zenica, Elvedina Muzaferija i najbrži bh. atletičar Amel Tuka, član Atletskog kluba „Zenica“. Muzaferija i Tuka su, prema ocjeni Žirija, bili najbolji među sedam seniora, a oni su: Mesud Pezer (Atletski klub „Zenica“), Vedad Karić (Biciklistički klib „Rotacija-Spin“ Zenica), Mediha Salkić (Atletski klub „Zenica“), Nedžla Kovačević (KŽK „Čelik SUBOR“ Zenica) i Jasmina Merdić (Klub borilačkih sportova „Titanium“ Usora).

Generalni pokrovitelj Manifestacije bila je Vlada Zeničko-dobojskog kantona, odnosno Ured premijera ZDK i Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK. Sponzori Manifestacije „Sportista ZE-DO kantona 2020“ bili su i: Zlatni sponzor – RM – LH d.o.o. Zenica , Srebreni sponzor – Tvornica cementa Kakanj d.d. Kakanj,
Bronzani sponzori: IGM d.o.o. Visoko i ArcelorMittal Zenica.

Sponzori Manifestacije bili su i: Općina Kakanj, Danial S d.o.o. Tešanj, JP Šumsko privredno društvo ZDK, JZU Zavod za bolesti ovisnosti ZDK, ALBA d.o.o. Zenica, Cemedic d.o.o. Zenica i A.E. Sigurnost d.o.o. Zenica. Organizaciju Manifestacije „Sportista ZE-DO kantona 2020“ su pomogli i Frizersko-kozmetički salon “Aysun” Zenica, JU Gradska biblioteka Zenica i Cvjećara „Orhideja”.