Vlada Zeničko-dobojskog kantona na jučerašnjoj sjednici produžila je za još 14 dana epidemiološke mjere u ovom kantonu, a donesene su 17. i 19. marta.
Vlada je upoznata sa informacijom o epidemiološkoj situaciji, koju je pripremio Krizni štab Ministarstva zdravstva ZDK-a, a prema kojoj je epidemiološka slika u ovom kantonu i dalje nepovoljna, ali broj novooboljelih u zadnjih sedam dana opada.
“To nas ohrabruje, jer vjerujemo da naše naredbe i mjere daju rezultate. Nismo donosili nove mjere. U ovih 14 dana ukoliko se epidemiološka situacija bude popravila mi ćemo te mjere ublažavati”, rekao je premijer Mirnes Bašić.
Policijski sat
Najavio je da će na redovnom onlajn sastanku svih premijera u FBiH s federalnim premijerom Fadilom Novalićem predložiti da se ograničenje kretanja, zbog ramazana, pomjeri sa 21.00 na 23.00 sata do 05.00 sati.
“Ukoliko se takva mjera donese na nivou cijele FBiH mi ćemo to primjenjivati, a ukoliko Vlada FBiH to ponovo opredijeli prema kantonima razmotrit ćemo tu opciju u konsultaciji sa strukom”, rekao je Bašić, a saopćila Press služba.
Više ozdravljenih
Ministar zdravstva i predsjednik Kriznog štaba Adnan Jupić rekao je da je zaustavljen eksponencijalni rast broja novooboljelih te da je veći broj oporavljenih. Naveo je da ZDK još uvijek ima veći broj pozitivnih, ali da je svakim danom veći broj ozdravljenih.
“Nadam se da će se to vremenom odraziti na pritisak na naše bolničke ustanove, zbog čega smo morali donositi određene rigoroznije mjere koje su dale rezultat i vjerujem da ćemo u saradnji sa građanima i poštivanjem mjera vrlo brzo razgovarati o još većoj liberalizaciji mjera”, rekao je Jupić.
Produženim naredbama zabranjen je rad kladionica, igraonica, posluživanje nargila i održavanje sportsko-rekreativnih aktivnosti u zatvorenom prostoru, izuzev treninga i takmičenja sportskih klubova koji učestvuju na takmičenjima. Vlada je naložila Ministarstvu unutrašnjih poslova i Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove ZDK-a da ubrzaju izmjenu zakonske regulative koja bi trebala da olakša policijskim službenicima i inspektorima provođenje epidemioloških mjera, dajući im veća ovlaštenja.