Jučer je (ponedjeljak) na spomen-obilježju Papirna polaganjem cvijeća obilježen 12. april, Dan oslobođenja grada Zenice a u organizaciji Udruženje antifašista i boraca Narodnooslobodilačkog rata (UABNOR) Grada Zenica.
Istaknuto je kako su 12. aprila 1945. godine, prije 76 godina, uz velike gubitke, jedinice 10. divizije partizana ušle u Zenicu. To je bila prva zora koju su građani dočekali nakon četverogodišnjeg mraka, terora i stradanja pod fašističkom okupacijom. Kao sljedbenici antifašističke ideje, UABNOR daje punu podršku pokrenutoj inicijativi kojom se od Parlamenta BiH traži da se donese Zakon o zabrani djelovanja svih neofašističkih organizacija i isticanje njihovih simbola.
– Ovo je jedan od najznačajnijih datuma za grad Zenicu, Dan oslobođenja od fašističkog okupatora 1945. godine. Zbog koronavirusa posjeta je ograničena te smo pozvali samo delegacije političkih partija i udruženja -rekao je Jasmin Dedić, predsjednik UABNOR-a grada Zenice, te dodao da je potrebno proširiti istinu o antifašizmu i borbi partizana i oslobodilaca Zenice.
Okupljenima se u ime Gradske uprave obratio Almir Babajić, predsjedavajući Gradskog vijeća Grada Zenica. -U noći između 11. i 12. aprila 1945. godine, jake partizanske snage su oslobodile grad, četiri godine nakon okupacije. Fašizam, nažalost, nikad nije pobijeđen nego je samo promijenio formu i danas se naziva neofašizmom. Prekrajaju se historijske činjenice, od okupatora i okupatorskih sluga se stvaraju heroji. Na svima nama je da čuvamo tekovine antifašističke borbe i da to prenesemo generacijama koje dolaze iza nas -rekao je Babajić.
Brojne delegacije su obilježile Dan oslobođenja Zenice i na spomen-obilježju „Kameni spavač“.