Spahija

Zbog nepovoljne epidemiološke situacije, u svim osnovnim i srednjim školama na području Zeničko-dobojskog kantona nastavljeno je odvijanje nastave po online modelu. Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport po treći put je odgodilo povratak đaka u učionice, koje su prazne još od početka proljetnog raspusta.
Nepovoljna slika
“Aktuelna epidemiološka situacija nešto je povoljnija, pogotovo u odnosu na sredinu marta, kada smo i donijeli odluku o povratku na online model izvođenja nastave, ali nije toliko dobra da bismo u ovom trenutku dozvolili povratak djece u škole”, rekao je resorni ministar Spahija Kozlić.
Napomenuo je da je i Vlada ZDK, na prijedlog Kriznog štaba Ministarstva zdravstva ZDK, početkom prošle sedmice donijela odluku da se rok važenja za sve donešene epidemiološke mjere produžuje za još 14 dana.
Povratak maturanata
Stanje se popravlja, a što potvrđuju i zvanični podaci da je od 6. do 13. aprila u osnovnim i srednjim školama bilo 13 oboljelih učenika, 21 nastavnik i šest ostalih radnika, dok je sedmicu ranije koronavirus potvrđen kod 18 učenika, 32 nastavnika i osam ostalih radnika. Kozlić naglašava da će se ove sedmice pratiti razvoj epidemiološke situacije te da će, u skladu s novim odlukama Vlade i Kriznog štaba ZDK, donijeti novu odluku o odvijanju nastavnog procesa.
“Ako i nakon ovog roka epidemiološka situacija ne bude povoljna za povratak djece u škole, razmatram mogućnost da se povratak u škole, uz primjenu svih epidemioloških mjera, dozvoli makar maturantima završnih razreda srednjih škola. Oni će uskoro morati predavati svoje diplomske i praktične radove pa bi dobro bilo da to urade na klasičan način, odnosno u školskim prostorima”, ističe Kozlić.

Ostatak teksta pročitajte u printanom izdanju