Osman Čelebijina – Potočka džamija je sagrađena, prema narodnoj predaji, u drugoj polovini 15. stoljeća i ubraja se među najstarije izgrađene džamije u Zenici. Džamija je rekonstruisana 2003–2005. godine. Srušen je stari objekat, a na njegovom mjestu izgrađen novi od identičnih građevinskih elemenata (materijali, zidovi, debljine zidova).
Rekonstrukcija i novi izgled džamije
Nova džamija je identična nekadašnjoj, ali je rekonstrukcijom prilagođena namjeni, postignuta je bolja iskorištenost prostora u haremu. Također, objekat je estetski oplemenjen mnogim detaljima koji su obogatili unutrašnjost i vanjski izgled džamije.
O džamiji, ali i tome koliko su se običaji u mjesecu ramazanu promijenili u vrijeme pandemije koronavirusa, razgovarali smo s imamom, hatibom i mualimom, hfz. Fahirom ef. Arnautom, koji se na službi u džematu Potok nalazi od 1. novembra 2012. godine.

Hfz. Fahir ef. Arnaut

– Ranije sam bio u džematu Puhovac a uskoro će biti punih devet godina od kako sam u Osman Čelebijinoj džamiji, koja je u narodu poznatija kao Potočka džamija. Ova džamija je prvo bila mesdžid. Prvi put se spominje 1604. godine u popisu sandžaka Bosna i popisu nahije Brod, tadašnje općine Zenica. Spominju se članovi ove mahale Potok i mahale Osman Čelebijinog mesdžida. Kasnije nalazimo godinu 1675. kad je ona već džamija. Veća rekonstrukcija izvršena je 1976. godine, da bi u periodu od 2003. do 2005. izvršena potpuna rekonstrukcija, u stvari potpuna izgradnja nove džamije -kaže hfz. ef. Arnaut.
Objekat je zidan od čvrstog materijala, munara izlazi iz krova i drvena je. Prednjom, ulaznom fasadom dominira ulazni portal, koji je urađen velikim svijetlim kamenom s ukrasom od stalaktita. U središtu, od crvenog granita je jednostavan kvadratičan stub s česmama i koritom. Okolo su smještene drvene klupe.
– Ove manje džamije imaju dušu, u njima osjećamo veću intimu i prisnost. Tu su ljudi izuzetno bliski jedni drugima, ovdje se šapat tuđi čuje. Od 2015. godine smo radili još neke izmjene u haremu. Imali smo potrebu da dogradimo mekteb i abdesthane. Napravili smo jedan izuzetno funkcionalan mekteb, stručnjaci su nam osmislili idejno, a kasnije i izvedbeno rješenje da se sve uklopi u jednu izuzetno lijepu građevinsku cjelinu -rekao nam je hfz.ef. Arnaut.
Prostor oko džamije je omeđen dvorištem i manjim grobljem/mezarjem. Sve je opasano kamenim zidom s kvadratični otvorima zatvorenim jednostavnim rešetkama od kovanog željeza. Kapija na ogradi je od šipki od kovanog željeza s diskretnim ukrasima, lijepa u svojoj jednostavnosti kao i unutrašnjost džamije koja odiše diskretnom profinjenošću arhitekture. Unutrašnjost je visine oko 5 metara. Mahfil, galerija gdje uglavnom klanjaju žene, je veličine skoro polovine tlocrta objekta i napravljen je od drveta kao i podna i nosiva konstrukcija. Ograda na stepenicama i na samom mahfilu je od tokarenog drveta. Nasuprot vrata smješten je mihrab u obliku pravougaone drvene plohe u kojoj je urezan arapski natpis, a ostatak plohe je ukrašen sitnim geometrijskim ukrasom. Mimber je rađen u drvetu.
Mektebska nastava
U svome radu s djecom, hfz. ef. Arnaut, kao vjeroučitelj, pokazao je neobičnu inovativnost uvodeći u početnice islamskog učenja za djecu pregršt praktičnih i primamljivih načina da djeca nauče o vjeri. I konačno, uvodeći ih u Kur’an uz sufaru (arapsko pismo op.a.) koju je osobno uradio i prilagodio svim uzrastima. Kroz pohađanje mektebske nastave za djecu uvijek iznova priprema kviz pitanja i križaljke kako bi ih privukao i motivirao na usvajanje znanja o islamu. Mekteb broji više od 150 polaznika koji trenutno nastavu pohađaju online.
– Godinu dana nakon što sam došao ovdje, opremio sam mekteb s izuzetno velikim LED televizorom i nabavio tehniku s kojom mogu emitovati bilo koju aplikaciju i sadržaj. Onda sam počeo s izradom materijala, unesena je novina u održavanje mektebske nastave pa je sam mekteb učinjen djeci mnogo zanimljivijim. Vjera je, prije svega, ljubav i o vjeri se uči iz ljubavi, a ne iz nekog moranja.

Ostatak teksta pročitajte u printanom izdanju