Krizni štab Ministarstva zdravstva Zeničko-dobojskog kantona zaključio je da je epidemiološka situacija u ovom kantonu još uvijek nepovoljna, ali sa osjetnim poboljšanjem opće epidemiološke slike posljednjih nekoliko sedmica, što potvrđuju i statistički podaci.
Osjetno poboljšanje
Ministar zdravstva i predsjednik Kriznog štaba dr. Adnan Jupić rekao je da je u proteklih sedam dana potvrđeno 197 novih slučajeva zaraze, što je puno manje od 428 u prethodnoj sedmici, odnosno 591 prije dvije sedmice. Trenutno je aktivnih 519, dok je prije sedam dana bilo 1.300 aktivnih slučajeva.
“To su parametri koji pokazuju da je došlo do osjetnog poboljšanja epidemiološke situacije na čemu najviše možemo zahvaliti saradnji građana, mjerama Kriznog štaba i zdravstvenim radnicima”, rekao je Jupić.
Ostati odgovorni
Krizni štab zauzeo je stav da na prvoj sjednici Vlade ZDK-a, koja će se održati danas (utorak, 4. maj), predloži ukidanje restriktivnih mjera koje je donio ovaj štab te vraćanje na mjere Vlade FBiH.
Jupić je naglasio da su restriktivne mjere donesene kao odgovor na prenapučenost kapaciteta Kantonalne bolnice Zenica i Opće bolnice Tešanj, te da se zbog poboljšanja situacije ide na ublažavanje mjera.
“Nadam se da se ovo neće shvatiti kao završetak borbe protiv pandemije. Ovo je samo jedan pokazatelj da moramo biti ozbiljni i da moramo poštovati osnovne epidemiološke mjere”, rekao je Jupić.
Vakcinacija studenata
Krizni štab je donio zaključak da studenti Medicinskog fakulteta u Zenici budu prioritet za vakcinaciju te da se što prije vrate izvođenju praktične nastave u Kantonalnoj bolnici Zenica.

Ostatak teksta pročitajte u printanom izdanju