Poštovana braćo i sestro!
Nalazimo se u posljednjim danima mjeseca ramazana. S akšamskim ezanom u srijedu, završava se blagoslovljeni mjesec. Ispostili smo, hvala Bogu, još jedan Ramazan, mjesec posta, Kur'ana, istinskog ibadeta, koji će i ove godine ostati u sjećanju svih nas kao Božija poruka i pouka koja nas obavezuje da budemo čvrsti i ustrajni u činjenju dobra i odvraćanja od zla.
Naš ibadet u mjesecu Ramazanu nas je naučio da je naša sreća u zadovoljstvu i sreći drugoga, da je naša sloboda u slobodi drugoga, da je naš mir u sigurnosti i miru našeg brata, komšije i prijatelja.

Jakub ef. Salkica

Iza nas je i Noć Bedra, kao simbol istrajnosti i pobjede na Allahovom putu; iza nas je i Noć Kadra, noć vrijednija od hiljadu mjeseci u kojima nema te noći. Iza nas su teravije, kao i mnogobrojni namazi; iza nas su sadake u ime Allaha podijeljene, zekat i obavezni sadakatul-fitr. Nadam se da smo očistili svoja srca, svoje duše i svoj imetak.
Nakon trideset dana posta, s posebnom radošću dočekujemo Ramazanski bajram, koji nam dolazi kao kruna i podsjetnik na bereket ramazanskog trajanja. Svaki postač iz ramazana treba izaći plemenitiji, pobožniji, smireniji, strpljiviji, darežljiviji i duhovno snažniji. Bajram nas podsjeća kako smo se pozitivno promijenili i kako treba istrajati na tom putu. Jer, i poslije Bajrama možemo nastaviti činiti ibadet i dobra djela, možemo i dalje razvijati svijest o važnosti džemata i zajedništva te socijalne brige za drugima.
Stoga mi dozvolite, dragi prijatelji, braćo i sestre, da vas povodom ovogodišnjih bajramskih dana pozovem na istinsku, bratsku, međusobnu i vjerničku ljubav i humanost, te iskrenu islamsku solidarnost, radi našeg zajedničkog uspjeha i spasa na ovome i budućem svijetu.
Braćo i sestre,
Bajram je vrijeme kada treba da pokažemo posebnu ljubav i gostoprimstvo prema svakome, a naročito prema roditeljima, djeci, rodbini, komšijama i prijateljima. To su dani humanosti kada ne smijemo zaboraviti naše bolesne, moleći Svevišnjeg da im podari zdravlje, potlačenima slobodu i pravdu; našoj omladini i studentima da omili vjeru i moral; te da svakom čovjeku dobrog srca podari lijep i moralan život.
Drugi dan ramazanskog bajrama u BiH obilježava se kao Dan šehida. To je dan u kojem se sjećamo svih onih koji su svoje živote dali za slobodu i domovinu. Obići mezarja šehida, kao i mezare naših najmilijih, obaveza je svakog pojedinca.
Neka nam Ramazanski bajram vrati vjeru i nadu u bolji i sretniji život, sigurniju budućnost, neka među nama vlada sloga i zajedništvo koji će nam povratiti samopouzdanje i snagu da činimo i promoviramo dobro i borimo se protiv smutnje i nereda. Molimo te, Stvoritelju naš, učini da nestane straha i bolesti od zaraze u cijelome svijetu, a neizvjesnost i brigu zamijeni nam sigurnošću, nadom, duševnim mirom i srećom.
Braćo i sestre,
Svim muslimanima i muslimankama želim sretne i berićetne bajramske dane. Provedimo ih u vedrom raspoloženju sa svojim roditeljima i djecom, rodbinom, komšijama i prijateljima. Širite bajramski ugođaj i ljepotu bajramsku u svojoj sredini! Molim Allaha da učvrsti jedinstvo među muslimanima, te da ojača međusobnu ljubav, poštovanje i solidarnost.
Bajram šerif mubarek olsun!

Jakub ef. Salkica