Lječilište “Reumal” Fojnica jedna je od tri banjske zdravstvene ustanove u kojima penzioneri iz Federacije BiH imaju mogućnost banjskog liječenja i medicinske rehabilitacije o trošku Fonda PIO/MIO FBiH, a u skladu sa ranije potpisanim ugovorom između “Reumala” i Saveza udruženja penzionera/umirovljenika FBiH.
Rehabilitacija penzionera
U Fondu PIO/MIO za banjsko liječenje i rehabilitaciju penzionera u 2021. godini planirana su sredstva u iznosu od 470.000 KM, a Savez će prema ranijem dogovoru sa banjskim ustanovama omogućiti desetodnevni boravak za 854 penzionera iz cijele Federacije, pa tako i Zeničko-dobojskog kantona.

Šejla Imamović

Voditeljica prodaje i marketinga Lječilišta “Reumal” Šejla Imamović ističe da je “Reumal” oduvijek bio bazno banjsko lječilište za penzionere iz zeničke regije, ponajprije zbog visokokvalitetne zdravstvene usluge, ali i odličnih uslova smještaja i boravka u ovoj ustanovi.
Naglašava da je ovo lječilište nedavno sa Savezom udruženja penzionera/umirovljenika FBiH potpisalo ugovor o banjskom liječenju, čime je omogućeno da i penzioneri iz Zenice i Zeničko-dobojskog kantona ostvare pravo na besplatno banjsko liječenje u Fojnici.
Kvalitetna ponuda
Pravo na liječenje imaju penzioneri sa teškim oboljenjima, najnižim penzijama i oni koji do sada nisu koristili ovo pravo, a sva općinska i gradska udruženja dobila su broj svojih članova koje mogu uputiti na rehabilitaciju.
“Članovi udruženja penzionera imaju svu potrebnu zdravstvenu njegu i terapije po preporuci ljekara, mogućnost korištenja wellness bazena, grupne vježbe, vođenje medicinske dokumentacije te smještaj u dvokrevetnim i trokrevetnim sobama sa tri obroka dnevno. Želim istaći da smo poduzeli sve mjere protiv širenja koronavirusa i da je boravak u našoj ustanovi potpuno siguran”, kaže Imamović.
Napominje da je “Reumal” pripremio pogodnosti za sve penzionere članove udruženja, a onima koji na rehabilitaciju dolaze u vlastitom aranžmanu omogućeno je plaćanje na šest mjesečnih rata.
Banjsko-turistička tradicija
Fojnica decenijama zauzima vodeće mjesto u oblasti banjskog liječenja i zdravstvenog turizma u BiH. Tradicija banjskog liječenja duga je više od jednog stoljeća, a srce rehabilitaciono-rekreativne ponude je “Reumal” u kojem su posljednjih nekoliko godina realizirana višemilionska ulaganja. Renovirani su smještajni i ugostiteljski kapaciteti te hidroterapeutski trakt, izgrađeni novi zatvoreni bazen, wellness, hamam, saune, ugrađeni novi liftovi…
Na rehabilitaciju dolaze gosti iz cijele BiH i inostranstva, ponajviše Hrvatske i Slovenije, te naša dijaspora, a mnogo je i onih koji jednostavno žele uživati u prirodnim ljepotama Fojnice, čistom zraku i rijekama, šetalištima i planinama, historijskim znamenitostima te ukusnoj i zdravoj domaćoj hrani.