Pokazna vježba američkih vojnika i Oružanih snaga Bosne i Hercegovine održana je u subotu na vojnom poligonu na Manjači kod Banjaluke na Dan visokih zvanica, šestog dana od početka vježbe „Brzi odgovor 21“ (Immediate response 21). U ovoj bilateralnoj vježbi u BiH učestvovalo je oko 500 pripadnika OSBiH i 700 američkih vojnika. Ekipa Naše riječi pratila je vježbu na Manjači odakle vam donosimo dio atmosfere…


Prisustvo brojnih zvanica
Među zvanicama su bili: članovi Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i Željko Komšić, ministar odbrane BiH Sifet Podžić i visoki dužnosnici Oružanih snaga BiH, premijer Federacije BiH Fadil Novalić kao i zvaničnici Ambasade SAD-a i Velike Britanije u BiH, predstavnici Komande Kopnene vojske SAD za Europu i Afriku te drugi dužnosnici. Vježba je dio velike multinacionalne vježbe „Branilac Evrope 21“ (Defender Europe 21) koju Komanda Oružanih snaga SAD-a za Evropu i Afriku provodi povezujući četiri različite vojne vježbe na evropskom tlu. Radi se o ukupno oko 28.000 učesnika u četiri povezane vježbe, koje se održavaju na 31 vojnom poligonu u 12 država, s učešćem oružanih snaga iz ukupno 27 zemalja.

Uspješna reforma odbrane
Ministar odbrane BiH Sifet Podžić istakao je da su svi izazovi koje je vježba zahtijevala savladani i ciljevi ispunjeni te je čestitao učesnicima na uspješno odrađenim zadacima.
– Želim prije svega da iskažem svoje iskreno divljenje vašim naporima da u ovoj maloj, ali ponosnoj zemlji Bosni i Hercegovini, zajedno sa našim partnerima iz SAD-a, pokažemo da možemo prihvatiti i na terenu prikazati najviše vojne standarde koje pred nas postavlja naša intencija da jednoga dana postanemo članica NATO saveza. Prije nekih godinu i pol dana, u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine, donijeli prvi Program reformi, čime smo odgovorili na poziv NATO saveza da uzmemo aktivno učešće u Akcionom planu za članstvo kojeg poznajemo pod nazivom MAP. Poznato je kako se u MAP-u učestvuje samo na jedan mogući način, a to je kroz podnošenje godišnjih nacionalnih programa, koje za Bosnu i Hercegovinu ima svoje specifično ime – Program reformi i da se kroz taj godišnji nacionalni program ispunjavaju jako složeni kriteriji i standardi koji se pred nas stavljaju -rekao je član Predsjedništva BiH Željko Komšić.


Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović istakao je da je i ova vježba pokazala da su OS BiH u potpunosti opravdale ono što smo do sada zvali najuspješnijom reformom u BiH od Daytona do danas.
– Reforma odbrane je dala svoje puno opravdanje i kao više puta do sada dobivam samo pohvale za pripadnike OS BiH. Zahvaljujem se svima koji su dali doprinos da ova vježba uspije i da se još jednom dokaže sposobnost OS BiH i njihova interoperabilnost s OS SAD -rekao je Džaferović.
Po završetku pokaznog dijela vježbe uslijedio je i službeni sastanak članova Predsjedništva BiH, Džaferovića i Komšića s generalom Christopherom Cavolijem u kasarni „Mika Bosnić“ na Manjači.