Iz Javne ustanove „Penzionerski dom sa stacionarom“ Zeničko-dobojskog kantona s ponosom ističu da je projekt „Healthy Aging“ ili „Zdravo starenje“ proglašen jednim od najboljih projekata Trećeg poziva Western Balkans Funda. Vođeni idejom da starost treba aktivno zdravo živjeti, a ne pasivno proživljavati, ovim je projektom JU „Penzionerski dom sa stacionarom“ ZDK, a koji je bio vodeći partner, zajedno sa partnerima Udruženjem „Kreativci“ iz Zenice, Banjalučkom nadbiskupijom – Caritas Banja Luka, Gerontološkim centrom Vršac (Srbija) i Domom starih „Grabovac“ Risan (Crna Gora) nastojala dati svoj doprinos regionalnoj suradnji i jačanju regionalne kohezije u regiji Zapadnog Balkana u području zdravog starenja.
Velik trud i zalaganje

Voditelji projekta

Realiziranje projekta započelo je prije godinu dana, iako cjelokupna procedura traje još i duže, ako se uzme u obzir period od objave Poziva, pronalaska partnera, pisanja projekta, kreiranja budžeta, prijave, te konačnog odabira najboljih projekata. Pandemija COVID-19 virusa je otežala realiziranje aktivnosti, obzirom da su svi partneri direktno ili indirektno uključeni u rad s osobama treće životne dobi koja je ujedno i najrizičnija skupina pogođena COVID-19 virusom. Na snazi su bile potpune izolacije korisnika u domovima, zabrane posjeta, te zabrane održavanja bilo kakvih grupnih aktivnosti. Sve uvedene vanredne mjere i zabrane, bile su uzrok neophodnosti uvođenja kontinuiranih izmjena, što je dodatno otežalo realiziranje. Velikim trudom i zalaganjem svih partnera u projektu, svi izazovi su ipak uspješno realizirani te su ostvareni svi prvobitno zamišljeni rezultati.

Učesnici projekta

– Veoma smo zahvalni financijeru projekta fondaciji Western Balkans Fund, koji je prepoznao važnost ove tematike s obzirom na to da su osobe treće životne dobi zanemarena i zapostavljena kategorija društva. Ovim projektom smo nastojali poboljšati povezanost osoba starije životne dobi u regiji s relevantnim profesionalcima kroz kulturne, edukativne i kreativne aktivnosti i razmjenu najboljih praksi te dati sveukupan doprinos poboljšanju kvalitete života osoba treće životne dobi u ciljnoj regiji -kaže voditeljica Projekta, Anja Brnić, zaposlena u ovoj javnoj ustanovi.
Rezultati projekta
Prilikom izrade projekta postavljeni su i ciljevi koje su ostvarili te su realizacijom postignuti sljedeći rezultati projekta: Uspostavljene su bliske veze među osobljem i korisnicima partnerskih institucija/organizacija za starije osobe iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije, što će dovesti do većih projektnih partnerstava u budućnosti. Uspostavljen je Dnevni centar za zdravo starenje u JU „Penzionerski dom sa stacionarom“ ZDK.

Fond za Zapadni Balkan (Western Balkans Fund) je međuvladina inicijativa koja ima za cilj jačanje suradnje civilnih društava i neprofitnih organizacija, kroz podršku zajedničkim projektima i promociju međuljudskih kontakata. Fond financira male i srednje projekte,
s ciljem unaprjeđenja regionalne i prekogranične suradnje u ključnim oblastima kao što
su kultura, obrazovanje, istraživanje i održivi razvoj.

Korisnici Centra na raspolaganju imaju: dnevni boravak za starije osobe s TV opremom, projektorom i projektnim platnom; prostor za organiziranje raznih radionica; prostor za druženje kroz igranje raznih društvenih igara; te internu biblioteku Penzionerskog doma s više od 800 naslova. Poboljšana je kvaliteta života i kreativnost osoba treće životne dobi u ciljnim zajednicama putem održavanja radionica fotografije, slikarstva i informatike na regionalnom nivou.
Pozitivan učinak
– Kako se partnerske organizacije iz Bosne i Hercegovine i zemalja u regiji (Srbija i Crna Gora) suočavaju sa sličnim problemima kada su u pitanju starije osobe, nalazimo sličnu socijalnu situaciju kada je riječ o starijoj i invalidskoj populaciji. Tradicionalno živimo na području i u društvu koje sustavno nije pristupilo problemu zdravog starenja kroz pozitivne primjere druženja, umrežavanja i zanimanja. Smatramo da smo ovim projektom ostvarili pozitivan učinak na sve segmente društva i vjerujemo da su kroz ovaj projekat osobe treće životne dobi imale priliku pokazati i dokazati da su i dalje itekako korisni i aktivni članovi društvene zajednice -rekla je Brnić.