Trenutno se u Kaknju licitira ko će biti kandidat za općinskog načelnika, a uglavnom još nijedna stranka nije zvanično odabrala kandidata. Poznato je da SDP BiH i SBB-Fahrudin Radončić neće imati kandidata za općinskog načelnika, dok je kandidat sa najviše izgleda u SDA-u Mirnes Bajtarević. Zanimljiva je aktivna pojava Mensura Jašarspahića Surija, nekadašnjeg načelnika i člana SDP-a, u DF-u, koji je spreman za političku utakmicu, dok Niko Lozančić, bivši predsjednik Federacije BiH, kaže „da ako bude kandidat, onda to može biti samo kao nezavisni“.

Mandra

Mada su lokalni izbori tek u novembru, javno i u obliku „čaršijskih priča“ u Kaknju je počelo licitiranje imenima kandidata, a posebno za općinskog načelnika. Provjerili smo glasine, neke dosadašnje objave po društvenim mrežama i u nastavku donosimo činjenice o stranačkim aktivnostima na pripremi kandidatskih lista za lokalne izbore. Svi su kalkulisali sa opcijom da će lokalni izbori biti pomjereni ili čak sastavljeni sa opštim izborima 2022. tako da se nije žurilo sa pripremama za formiranje listi niti sa izborom kandidata za općinskog načelnika. Koliko će političkih subjekata na lokalne izbore u Kaknju još je rano reći. Tu su parlamentarne stranke i samostalni vijećnici koji imaju klubove u Općinskom vijeću. Na političkoj sceni Kaknja postoje, ili su u fazi formiranja, i drugi subjekti, poput: Naše stranke, Nezavisnog bloka, Naroda i pravde, kao i Demokratske fronte, koja je imala vijećnika, ali je promijenio status u samostalnog općinskog parlamentarca.
U općinskom Vijeću Kaknja, koje broji 30 vijećnika, participiraju: SDA (11), Stranka za BiH (5), SDP BiH (3), HDZ BiH (2), SBB-Fahrudin Radončić (2), A-SDA (1), Nacionalne manjine (1) i samostalni vijećnici (5). Kakva će politička slika Kaknja biti poslije novembra, zavisi od puno faktora, ali i od kandidata koji će se naći na listama za izbor Vijeća i općinskog načelnika. Pokušali smo saznati šta se u tom smislu trenutno radi u nekim političkim subjektima.
Čeka se odluka SDA
U Kaknju je najveći interes za listu Stranke demokratske akcije. Trenutno je najbrojnija stranka u Općinskom vijeću, a ima i načelnika Općine, koji je dobio mandat na prijevremenim izborima 2018. godine. Dakle, tek početkom ove sedmice slijedi prvi službeni unutarstranački sastanak na kojem će se razgovarati o koalicijama, izbornim aktivnostima, rokovima, polnoj, kvalifikacionoj i nacionalnoj strukturi liste, kao i o kandidatu za opinskog načelnika. Predsjednik Općinske organizacije SDA Kakanj, Nermin Mandra, kaže: „Nismo javno saopštili nijedno ime. Zvanično o strukturi liste i kandidatima razgovarat ćemo u ponedjeljak (kasno sinoć). U ovom trenutku je najvažnije prepoznati kandidate koji mogu dobiti povjerenje, koji mogu iznijeti teret kampanje i obaveze mandatnog perioda.“ Proizilazi da sve što se do sada pričalo nije rezultat zaključaka bilo kojeg organa SDA Kakanj. Od dva imena, kada se počelo šuškati o kandidatima, u kuloarima se stiglo do pet. To su: Aldin Šljivo, aktuelni načelnik Kaknja, Almedin Aliefendić, delegat u Domu naroda Parlamenta FBiH, Sead Imamović, direktor Rudnika Kakanj, Mirnes Bašić, ministar u Vladi ZDK i Mirnes Bajtarević, direktor JP Grijanje.
Stranka za BiH: Rano je govoriti o imenima
O kandidaturi za načelnika Općine Kakanj u Općinskom Savjetu Stranke za BiH su nam rekli da je ovo vrijeme konsultacija o mogućim koalicijama. Prednost u tim razgovorima ima SDA. Druge političke stranke nisu isključene i spremni su razgovarati sa svima koji izraze interes. Da li će izaći sa kandidatom za načelnika ne zavisi od njih. Ukoliko dogovore koaliciju, koja će predložiti kandidata kojeg ne prihvataju, onda ostaje mogućnost da Savjet Stranke za BiH ide sa kandidaturom za načelnika. U tom slučaju to bi bio Rešad Merdić, vijećnik u kakanjskom Vijeću i predsjednik Općinskog Savjeta Stranke za BiH ili Mirsad dr. Tursum, sadašnji vijećnik i direktor Doma zdravlja Kakanj. Dok se ne završe svi unutarstranački poslovi, vezani za pripremu Liste za Vijeće, smatraju da je rano govoriti o imenima.
HDZ BiH: Imaćemo kandidata za načelnika
Predsjednik Općinske organizacje Kakanj HDZ BiH, Ivica Petrović kaže: „Sve u ovom trenutku je u domenu nagađanja. Trenutno imamo prijedloge za polovinu liste Općinskog vijeća, a kandidata za općinskog načelnika ćemo imati. Osobno, smatram da HDZ treba izaći na lokalne izbore sa kandidatom za načelnika, a tko će to biti odlučit će Općinski odbor. Do polovine ovog mjeseca održat ćemo sjednicu, na kojoj će se razmotriti sve opcije kao i preporuke Županijskog odbora HDZ-a.”
U kakanjskim kuloarima, na dosta mjesta u posljednje dvije sedmice, kao kandidat HDZ-a za općinskog načelnika pominje se i ime nekadašnjeg predsjednika Federacije BiH, ali i nosica prestižnog priznanja Grba Općine Kakanj, Nike Lozančića. Provjerili smo i kratko nam je rekao: „I ja sam to čuo. Kad bih bio, i ako bih bio, onda bi to bilo samo kao nezavisni kandidat.“
SDP BiH: Lista do 15. jula
I u Socijaldemokratskoj partiji se odrađuju poslovi na formiranju liste za Općinsko vijeće. Određen je interni rok, do 15. jula, kada kakanjski SDP treba imati konačnu listu, a procedura kandidiranja je u toku. Prema riječima Eldina Mijoča, predsjednika Izbornog štaba, ovaj politički subjekt u Kaknju neće imati kandidata za općinskog načelnika. U dosadašnjim unutarpartijskim krugovima nema predloženih za kandidaturu, a sam Mijoč, poslije kampanje koju je prošao prije dvije godine, kada se sa kandidatom SDA, „borio“ za poziciju načelnika, nije više zainteresiran za tu poziciju. Konačan odgovor je da SDP Kakanj neće imati kandidata za načelnika.
SBB- Enver Merdić, nosilac liste
U kakanjskom Savezu za bolju budućnost su već odlučili da će nosilac liste za Općinsko vijeće biti Enver Merdić. Za ostale kandidate na listi otvoren je, od prošle sedmice, postupak kandidature i formirana je radna grupa koja vodi te aktivnosti. Planirano je da 15. jula lista bude završena, a onda dostavljena na saglasnost Kantonalnom odboru.

Merdić

SBB u Kaknju neće imati kandidata za načelnika, a to je instrukcija Centrale i u tom smislu sve je riješeno. Tokom izborne kampanje, moguće je da se kakanjski SBB odluči za podršku jednog od kandidata iz neke druge političke opcije, a bliža je varijanta da će to biti prepušteno slobodnom izboru članova SBB-a.
DF- Suri je spreman za političku utakmicu
Demokratska fronta je u fazi kada ima dosta predloženih kandidata za Listu općinskog vijeća i još nisu radili na definisanju konačnog odabira kandidata. Njihov je osnovni kriterij jaka građanska opcija, pri čemu će zadovoljiti statutarne postulate da lista mora biti odraz ravnopravne nacionalne strukture i sposobnih kandidata uz zastupljenost spolne, starosne i teritorijalne pripadnosti.

Jašarspahić

Imaju kandidata za načelnika i to više ali se još nisu odlučili ko će to biti. Zanimljivo je da se u aktivnosti DF-a aktivno uključio Mensur Jašarspahić Suri, bivši načelnik Kaknja, za kojeg je predsjednik Općinske organizacije Sedmedin Amidžić rekao: „Spreman je za poštenu igru i političku utakmicu“.
A-SDA: Želimo vratiti povjerenje građana u vlast
A-SDA je u fazi formiranja liste za Vijeće. Na njoj će se naći neka od ranije prepoznatljiva lica kandidata za Vijeće, a pored toga biće i osvježenja, možda čak i iznenađenja za Kakanjke i Kakanjce. Cilj je ponuditi listu koja će građanima garantovati slobodu u svakom značenju te riječi. To će biti lista koja treba vratiti povjerenje građana u vlast i političare. „Još je rano govoriti o našem izboru za kandidata za načelnika, ali na tome radimo“, kaže Đenan Kubat, predsjednik kakanjske A-SDA. „Još je rano govoriti o podršci nekom drugom kandidatu, ali to mora biti načelnik sa znanjem kao najvećim kapitalom, pri čemu podobnost ne smije igrati nikakvu ulogu“, rekao je Kubat.
Priča o kakanjskim kandidatima još nije završena niti se svodi u okvire političkih subjekata koji imaju vijećnike u Općinskom parlamentu. Poseban aktivitet posljednjih par godina pokazala je Naša stranka, a kako to obično bude pred izbore, pojave se i neki politički subjekti koji ožive samo u predizborno vrijeme. Očekivati je da će i tako biti i ovoga puta.