Stariji razredi obilježili Dan škole

“Učenici i nastavnici ove školske ustanove svake godine, 27. maja, obilježavaju Dan škole prigodnim aktivnostima. Ipak, poštujući epidemiološke mjere i preporuke kriznih štabova, tradicionalna školska priredba povodom obilježavanja Dana škole ove godine je izostala, ali vrijedni učenici su svojim prezentacijama i ukrašavanjem hola Škole proslavili 62 godine postojanja i rada Škole”, kazao je Džemail Pepić, direktor OŠ “Aleksa Šantić” Zenica.
Kratki historijat škole
U naselju Perin Han u Zenici je, prema nezvaničnim podacima, prva četverorazredna škola osnovana 1936. godine kao Državna narodna škola u Kraljevini Jugoslaviji. Osnovna škola “Aleksa Šantić” Perin Han osnovana je 1959. godine, Rješenjem Narodnog odbora Opštine Zenica pod nazivom OŠ “Bratsvo-jedinstvo”, a od 1994. godine dobila je današnje ime. Historijski razvoj ove školske ustanove bio je trnovit, a škola je etapno izgrađena u periodu od 1959. do 1962. godine. Fiskulturna sala za potrebe učenika škole izgrađena je 1968. godine, dok je trinaest godina poslije izgrađen ulazni dio škole sa dvije učionice, mokri čvorovi i kotlovnica za centralno grijanje. Obje područne škole su petogodišnje, jedna se nalazi u Dolači i osnovana je 1981. godine, udaljena je dva kilometra od Centralne škole, dok je 1950. godine izgrađena Područna škola Dvor-Mošćanica, koja je udaljena deset kilometara od Centralne škole.

Brigadir Gokcegoz, ministar Kozlić i direktor Pepić

Kontinuitet učenja
Osnovna škola “Aleksa Šantić” ima 485 učenika koji su raspoređeni u 24 odjeljenja. Centralna škola ima 15 odjeljenja, Područna škola u Dolači ima šest, a tri odjeljenja su na Mošćanici. Uprava i nastavnici Škole svakodnevno nastoje da, pored odgoja mladih generacija koje dolaze, na najbolji način i kroz kvalitetno obrazovanje učenike pripreme za dalje školovanje ali i suočavanje sa preprekama koje život donosi. Online nastava u ovoj školskoj godini pomogla je učenicima da održe kontinuitet sticanja novih znanja pa su i u vanrednim okolnostima uspješno učili, radili i razvijali nove vještine. “Bez obzira na novi način organizovanja nastave, koji je bio drugačiji od onog na koji smo navikli, angažovanjem nastavnika, učenika i roditelja, ostvareni su zadani ciljevi koji su stavljeni pred nas. Za rad na platformi Office 365, koja je korištena za rad s učenicima na daljinu, edukacije za nastavnike održane su tokom zimskog raspusta, dok se tokom trajanja nastave edukacija održala u Školi”, kazao je Pepić.
Nagrađeni učenici
Direktor Pepić istakao je da je ponosan na uspjehe koje nižu učenici Škole te da iz generacije u generaciju postižu sve bolje rezultate što ujedno doprinosi i boljoj promociji Škole. “Važno je napomenuti da su učenici uzeli učešće na konkursima koje organizuju razna udruženja i organizacije. Četiri učenika prvog razreda Područne škole Mošćanica, Adna Čelebić, Ajša Selimspahić, Lamija Selimspahić i Nurudin Škaljo, dobili su nagrade za likovne radove na konkursu koji je organizirao Eko forum Zenica u okviru međunarodne akcije “Eco Kids Support”. Učenice šestog razreda, Ajla Hrnjić i Sumeja Čičak, učestvovale su na konkursu Udruženja za kulturu “Kontrast”, i njihovi radovi su odabrani među najboljima te će od 211 pristiglih radova biti uvršteni u zbirku “Mladi pisci Zeničko-dobojskog kantona”. Svoju humanost naša školska ustanova pokazala je i učestvovanjem u raznim humanitarnim akcijama prikupljanja pomoći za učenike, a posebno za Hamzu Mujakovića koji je, nažalost, u februaru preminuo nakon duge i teške bolesti, istakao je Pepić. Učenik Abdel Pašalić je na sjednici Nastavničkog vijeća zbog svog truda, zalaganja i odličnog uspjeha tokom školovanja proglašen Učenikom generacije.

Ostatak teksta pročitajte u printanom izdanju