Poboljšanjem epidemioloških mjera, kako u našoj državi tako i u zemljama regije, turistički djelatnici se nadaju da će ljetna sezona ove godine biti znatno bolja od prošlogodišnje. Tome doprinose sve veći broj vakcinisanih osoba ali i olakšan ulazak u česte i omiljene destinacije poput Hrvatske, Crne Gore, Albanije i Turske.
Ulazak u druge zemlje
“Ovogodišnja ljetna sezona trebala bi biti bolja zbog testova koje je lakše dobiti, pogotovo za hrvatsko i crnogorsko primorje. Za ulazak u Hrvatsku više nije potreban PCR test, koji putem turističke agencije košta 70 KM, već je potreban antigenski test koji preko agencije iznosi 20 KM. Ljubiteljima hrvatskog primorja ove cijene testova su olakšica jer im se umanjuje trošak”, kaže Dijana Mehičić, direktorica Turističke agencije „Dar prirode“ Zenica te dodaje da za ulazak u Crnu Goru i Albaniju ne trebaju testovi. “Za Tursku od 01. juna više nije potreban PCR test već samo antigenski test. Za Grčku još uvijek čekamo uputstva za ulazak državljana BiH dok je za ulazak u Tunis i Egipat još uvijek potreban negativan PCR test”, istakla je Mehičić.
Odmori u BiH
Za sve državljane koji žele ostati u granicama naše države, bit će organizovani i izletu po našoj domovini, a na poboljšanju ljetne ponude radit će se i u narednom periodu. “Već smo započeli sa jednodnevnim izletima i bio je organizovan izlet na visočke piramide. Naredne destinacije su Kreševo i Kraljeva Sutjeska. Pored toga, bit će organizovani i dvodnevni izleti u Bihać, a svakako će jednodnevni izlet u Tuzlu biti zanimljiv zbog kupanja i Panonskog jezera”, kaže Mehičić te napominje da su najčešća pitanja koja građani postavljaju većinom za cijene jer, kako kaže, gosti su mišljenja da će cijene biti dosta niže obzirom na ljetnu sezonu. Prema riječima direktorice Mehičić, cijene su u rangu sa cijenama prethodnih godina i nije došlo do drastičnog smanjenja cijena niti smještaja i usluga, a negdje su čak i više. “U ponudi se ipak mogu naći i povoljniji aranžmani, privatni smještaj i smještaj u manjim hotelima sa manje usluge i luksuza, koji nude sasvim solidnu cijenu. Nova destinacija u Albaniji, kao što je Velipoje, mnogo je bliže nego Drač, a nudi stvarno dobru uslugu”, istakla je Mehičić.